Prat

Julöl – sista delen

Då var det dags för den tredje och sista delen i köttfärsbloggens årliga test av julöl. Denna gång är startfältet hyfsat jämt. Det är är några lager och några ale med ungefär samma alkoholstyrka förutom den sista som drar iväg lite med sina 7,4%. Prisklasserna är blandade, allt från sedvanliga alu-burken till lite trevligare förpackningar.

 

Pripps Blå – Julöl

Pripps Blå - Julöl
Pripps Blå – Julöl

Typ: Mörk lager

Alkoholhalt: 5,0%

Systembolaget nummer11356

Pris : 15:90  (50 cl)

Veckans aluburk. Aluburkarnas juligaste utseende. På burken pratar dom om traditioner och drömmar om framtiden och att den är bryggd med julkänsla. Vet inte riktigt. Doften är svag och skummet försvinner på en gång, inget trevligt första intryck direkt. Smakar dock helt ok med tanke på förutsättningarna, i alla fall under tiden man har ölet i munnen. Så fort man svalt så sväljer man även smaken, förutom lite beska. Man får helt enkelt se till att ha ett konstant flöde med dryck i strupen.

Tillsammans med mat upplevs lite samma sak. Smaken försvinner snabbt tillsammans med prinskorv av god kvalitet.

 

Pistonhead – Christmas Carol

Pistonhead - Christmas Carol
Pistonhead – Christmas Carol

Typ: Mörk Lager

Alkoholhalt: 5,6%

Systembolaget nummer11397

Pris: 15:90 (50 cl)

 

Etiketten lovar att den innehåller nu ännu mer ”holiday horsepower”. Dom säger också att det är en ”beer of the holiday cheer”. Vi får väl se.

Vi häller upp och får se en rätt mörk, på gränsen till svart lager med svag doft där skummet försvinner rätt snabbt. Själva smaken går dock inte att klaga på, mycket gott är det till och med. Om man skall jämföra med Pripps som har samma pris så vinner denna med hästlängder. Finns ingen anledning att välja Pripps före denna, den hade som dom påstår: ”more holiday horsepower”.

Till mat är den också mycket bra, den till och med höjer sig lite ihop med smakrik mat.

”Duh, duh, duh, ha den äran, den är alldeles underbar.”

Helt klart testets mest prisvärda julöl!

 

Fuller´s – Old Winter Ale

Fullers - Old Winter Ale
Fullers – Old Winter Ale

Typ: Ale

Alkoholhalt: 5,3%

Systembolaget nummer11358

Pris: 23:90 (50 cl)

Inte särskild julig etikett fast det står ”Winter” med stora bokstäver. I övrigt påstår dom i etiketten att denna gör sig bäst med god mat. Återstår att se.

Vid upphällningen ser vi bärnstensfärgat öl med fluffigt skum och när vi smakar är den tvåstämmiga juryn eniga:

Godis!

Smaklökarna gör vågen flera varv och panelen är eniga om att är det en jul-ale man ska införskaffa inför dopparedagen så är det Fullers Old Winter Ale. Helt fantastiskt. Joy to the world! ”Bravo, excellente, bravissimo, Fullers ska vi ha!”

Jesus har återuppstått i skepnad av en julöl!

Solklar vinnare av alla julölen hittills. Som Bengt Frithiofsson skulle ha sagt samtidigt som han slår näven i bordet: ”Bara att köpa”!

 

Oppigårds – Winter Ale

Oppigårds - Winter Ale
Oppigårds – Winter Ale

Typ: Ale

Alkoholhalt: 5,3%

Systembolaget nummer11320

Pris: 27:50 (33 cl)

Etiketten med sommarbild ger inte direkt nån julkänsla att tala om. Antar att den föreställer självaste Oppigården, på sommaren. Ordet ”från” är ett ledord i texten på etiketten som beskriver ölet. Vatten från, humle från, maltsmaker från. Man kan nästan tro att den innehåller spår av från.

Vid upphällningen ser vi en fin färg med en distinkt skum. Testets bästa skum hittills. Smaken är bra och julig men panelen misstänker att denna inte får en rättvis bedömning. Vi är fortfarande lyriska över Fullers Old Winter Ale. Det är som att att försöka vara en julvärd som levererar efter Arne Weise.

Efter att vi smakat Oppigårds kan vi dock berätta att den nya julvärden matchar Arnes galoscher. Mycket bra till maten, Rekommenderas.

 

K9 – Winter Ale

K9 - Winter Ale
K9 – Winter Ale

Typ: Ale

Alkoholhalt: 7,2%

Systembolaget nummer11012

Pris: 27:90 (33 cl)

Etiketten avslöjar att man tappar både  vett och etikett och ansiktet efter att man upplevt vallan på denna brygd. I övrigt säger inte etiketten så mycket mer än att den innehåller vatten, humle, malt och jäst. På tio språk.

Det är en mörk historia med god lukt som vi häller upp. Smaken är väldigt god men inte särskilt julig. Att den innehåller 7,2 procent alkohol känns inte direkt så man måste vara lite försiktig så att man inte får tomtar på loftet.

Tillsammans med mat så händer det något med Flying Dogs julöl. Smaken lyfter sig ett snäpp och blir till och med juligare.

Som slutsats kan vi säga ett den fungerar bra till maten men gå över till något annat efteråt. Annars kan det sluta med att tomten blir far till alla barnen.

 

Summering

Det var ett starkt startfält den här gången men vi har alltså en solklar smakvinnare med Fullers Old Winter Ale. Ett måste. Mest prisvärd blir Pistonheads Christmas Carol. Prippsen är bäst av alu burkarna hittills om man jämför med dom som varit med i tidigare tester. K-9 funkar riktigt bra till mat som också Oppigårds gör.

Vill du läsa dom tidigare testerna så finns första testet av julöl här och det andra testet av julöl här,

 

 

 

Tags:

One comment

  1. Pingback: Julöl 2023 - Test - Humlenisse.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.