FågelRecept

Strutsfilé med puré av mandelpotatis och tillbehör

Strutsfilé med puré av mandelpotatis och tillbehör

Ger oss ut på osäker mark och lagar till strutsfilé. Efter att ha suttit med vänner och pratat om diverse “alternativt” kött konstaterar vi att man gärna använder sig av beprövat kött som referens.

-“Hur smakade köttet från boaormen?”

– “Lite som kyckling”.

Det är det mest använda svaret i sammanhanget.

En blandning mellan fläskfilé och kyckling är ett annat.

Kom då att tänka på att i vår lokala affär finns det en alternativkyl, eller vad man nu kan kalla det. I den finns bland annat pytonorm som jag förmodar smakar pyton. Hur smakar pyton? Få se om framtiden inspirerar att köpa det. Man kanske lika gärna kan köpa kyckling?

Nu blev det alltså marinerad strutsfilé med kastanjechampinjoner i vitlök, friterad baconröra och ett mos på mandelpotatis. Det finns många recept som säger olika saker vad gäller grader och tid angående strutsfilé. Vi gick på känsla. Ugnen var på 150 grader och när strutsen började blöda pyttelite bara (efter ca 15 minuter) så tog vi ut den och la folie över. Inte packa i folie utan bara lägga över. Så fick den ligga i ca 10 minuter. Det bör tilläggas att våra filéer var ganska små, ca 100 gram per filé. Resultatet blev dock perfekt. Svårt att se att en strutsfilé kan vara bättre tillagad. 🙂

Vi gjorde även en sås på resten av marinaden som blev ett utmärkt komplement till alla dom andra smakerna. Koka upp marinaden så att alkoholen försvinner, tillsätt lite socker och en klick smör och vips så är en fantastisk sås klar.

Till sist hade vi också en friterad fänkåls- och ostdröm som tillbehör.

Marinad till strutsfilé

  • Typ 1 dl rödvin
  • Ett par matskedar balsamico
  • Ett par matskedar olja
  • Några nypor salt
  • Några nypor pepparblandning

Gör svamptillbehöret såhär

  1. Skölj och skiva champinjonerna
  2. Lägg svamparna i en fryspåse eller annan mindre påse.
  3. Häll i lite olja.
  4. Pressa ner en stor klyfta vitlök och salta och peppra.
  5. Pressa ut luften ur påsen och knyt ihop den.
  6. Blanda runt svampen oljan och vitlöken med händerna på utsidan av påsen.
  7. Låt svamparna gotta till sig i påsen i ca 20 minuter.
  8. Rör omkring påsen då och då.
  9. Häll ut svampen i lämplig form och laga i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Gör strutsfilén såhär

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en påse.
  2. Lägg i strutsfiléerna och lägg i kylen i ca tre timmar.
  3. Sätt ugnen 150 grader.
  4. Läs i den inledande texten om hur länge dom skall vara i ugnen.

Gör mandelpotatispurén såhär

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Pressa igenom en potatispress
  3. Blanda i grädde, vitpeppar och salt.
  4. Rör runt, smaka av och tillsätt mer av allt. 🙂

 

Början till baconpuckarna.
Början till baconpuckarna.
Röra på rödlök, bacon, fänkål och lite chili.
Röra på rödlök, bacon, fänkål och lite chili.
Torka fänkål och bacon efter stekning.
Torka fänkål och bacon efter stekning.
Marinering av kastanjechampinjoner
Marinering av kastanjechampinjoner.
Lite vin i maten och lite i glaset.
Lite vin i maten och lite i glaset.
Panera och stek. Och ät.
Panera och fritera. Och ät.
Mos in the making.
Mos in the making.
Baconpuck
Som amerikanarna säger – “Awesome!”.
Marinerade kastanjechampinjoner.
Marinerade kastanjechampinjoner.
Röran färdig att frysas och paneras.
Röran färdig att frysas och paneras.
Strutsfilé med mos av mandelpotatis.
Strutsfilé med mos av mandelpotatis.

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Strutsfilé med puré av mandelpotatis och tillbehör
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *