Fisk och SkaldjurFörrättRecept

Kantarellsoppa med pilgrimsmusslor, bacon och friterad purjo

Kantarellsoppa med pilgrimsmusslor

Kantarellsoppa med pilgrimsmusslor, gud vad gott! Toppa sen med knaperstekt bacon och friterad purjolök. Say no more! Idag hade jag färdig buljong,  det är fredag. Har man tid så är ju egenlagad buljong eller fond godast såklart. Huvudsaken i den här soppan är att det är bra kantareller. Mängden kantareller beror helt och hållet på ens beroendegrad (finns det nån stödgrupp?) och det finns nog ingen övre gräns.

Ta inte det allra sunkigaste vita vinet utan köp nåt medelbra alla fall. I vinväg blir resultatet vad det smakar och doftar. Om man är osäker kan man ju alltid kolla med personalen på systemet, dom kan ju alltid rekommendera. Fördelen med ett gott vitt vin är att man kan ta ett glas medans man lagar också. Ett vintips att nämna är Glen Ellen är ett riktigt prisvärt bugetalternativ. Smakar mer än det kostar.

Så häll upp ett glas och börja hacka, steka och koka. Snart får din gom och mage njuta av kantareller och musslor!

Ingredienser

  • 2 nävar kantareller (eller mer)  🙂
  • 1/3 gul lök
  • 1/2 purjolök (typ)
  • 1 msk smör att steka i
  • 1/2 tärning med grönsaksbuljong eller egen grönsaksfond
  • 1 1/2 dl vatten, om du har gjort egen fond så ta lite mindre eller inget vatten.
  • Creme Bonjour Kantarellost
  • 1 pkt bacon
  • Rapsolja till fritering
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 1/2 – 2 dl vitt vin
  • grädde efter behag, tror jag hade 1 till en och halv dl?

Gör kantarellsoppa så här

  1. Finhacka den gula löken
  2. Smält smöret i en kastrull och låt löken fräsa lite tills den blir mjuk men bryn inte.
  3. Häll i vinet och låt koka så att alkoholen kokar ur
  4. Häll i vattnet och buljongen eller fonden
  5. Låt koka 5, 10 minuter på behaglig ej stormkok temperatur, det ska koka men inte för hårt.
  6. Salta och peppra och sänk värmen till “småbubbla”
  7. Rör eller vispa ner kantarellosten först och sen grädden
  8. Soppan ska nu bubbla i ca tio minuter
  9. Skär bacon i lagom stora bitar , ganska smala strimlor och stek i stekpanna
  10. När baconet har fått färg och är knapriga, häll av på hushållspapper.
  11. Stek kantarellerna snygga, låt det ta lite tid och ha inte så superhög värme så de blir gyllene.
  12. Grovhacka purjo så att du får bitar som är ca 2×2 cm.
  13. Värm upp rapsolja i botten på en kastrull eller panna och fritera purjon någon minut när oljan är het.
  14. Till sist stek pilgrimsmusslorna efter konstens alla regler.
  15. Dags för uppläggning så se till att allt är dukat på bordet och  och att vinet är upphällt.
  16. Häll först i soppan i tallriken, sedan kantarellerna och pilgrimsmusslorna.
  17. Toppa  sist med baconet och friterad purjo.

 

 

Kantareller och purjo. Och Steffo.
Kantareller och purjo. Och Steffo.
Kantareller och purjo
Kantareller och purjo. Och Steffo.
Pilgrimsmusslor skall också i soppan.
Pilgrimsmusslor skall också i soppan.

Kantareller på stekning!

Kantarellerna är snart klara.
Kantarellerna är snart klara.
Bacon är gott på allt!
Bacon är gott på allt!
Kantarellsoppa
Kantarellsoppa med pilgrimsmusslor och knaperstekt bacon

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Kantarellsoppa med pilgrimsmusslor, bacon och friterad purjo
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *