KöttRecept

Högrev med glasnudlar, sesamavokado och limeaioli

Högrev, glasnudlar och friterad avokado

Det här med glasnudlar som är så gott fast när man kokar det ser det mest ut som en gelémassa. Det är till synes omöjligt att få isär dessa, men jag har lite tips och knep som följer i receptet. En bit kött som fanns i min frys som jag faktiskt inte visste va det va innan jag tinade (fniss) lade jag i en god marinad. Där fick den ligga och dra till sig smaker under tiden jag förberedde och lagade allt annat.

Grönsaker och avokado redo stekning och fritering
Grönsaker och avokado redo stekning och fritering

Ingredienslistan blev ganska omfattande inser jag så här efteråt men det finns ju så klart utrymme för utbyte eller uteslutning av kryddor och annat. Därför har jag valt att skriva lite alternativ. Det finns ju dom som inte gillar koriander till exempel. Min åsikt är att jag äter det men sparsamt. Nedan kan du se en bild på ekologiska kryddor från Urtekram. finns mycket bra sortiment där för en liten peng.

Snygga kryddburkar från Urtekram
Snygga kryddburkar från Urtekram

 

Jag rekommenderar dock att alla ingredienser är med för total smakupplevelse. Varje komponent gör rätten till en fantastisk kombination av smaker och olika textur, mums! Aiolin till exempel som blir ett lite syrligt element till rätten med små salta flingor som träffar gommen emellanåt. Sugen på fler liknande recept? Prova min thaiinspirerade biffsallad.

Extra snygg och mogen avokado

Det här behöver du till högrev med glasnudlar:

  • Biff, lövbiff eller finare bit högrev, 340 gram
  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • 5 cm av en purjolök, kan uteslutas men det blir snyggt.
  • Liten knippe färsk koriander till marinad. Byt ut mot annan örtkrydda om du vill.
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk soja kikkoman
  • 1 dl rött vin
  • 1 krm torkad ramslök
  • 1 krm timjan
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 mogen avokado, inte för mosig. Den ska paneras och friteras.
  • 2 dl mjöl till panering.
  • 2 dl mjölk till panering.
  • En burk sesamfrön till panering.
  • 1 äggula
  • Rapsolja till aioli
  • 2 nypor flingsalt till aioli
  • 1 limeklyfta till aioli
  • 1/2 klyfta vitlök till aioli
  • Smör och olja till stekning
Avokado panerad i sesamfrön redo för fritering.
Avokado panerad i sesamfrön redo för fritering.

Gör kött, glasnudlar, avokado och aioli så här:

  1. Gör aioli genom att vispa äggula med elvisp och att droppvis tillsätta olja tills allt blir tjockt.
  2. Tillsätt 2 nypor salt och pressa i limeklyfta och en halv klyfta vitlök, blanda och låt stå.
  3. Lägg köttet i marinad gjord på färsk koriander, fisksås, soja- kikkoman, rött vin, torkad ramslök, torkad timjan och en pressad vitlöksklyfta. Blanda väl.
  4. Skal och gör stavar av morötterna.
  5. Skär fina båtar av rödlöken.
  6. Skiva purjolöken i rundlar.
  7. Förbered avokadon genom att gröpa ur och skiva dessa i 5-6 mm tjocka skivor.
  8. Panera avokadon o mjöl, saltat och pepprad mjölk och sesamfrön. Jag använde gaffel för att putta runt avokadon. Det blir lite geggigt som alltid när man panerar.
  9. Stek morötterna i lite smör och salt, tillsätt löken efter 5 minuter och stek i 5 minuter till.
  10. Till sist ska purjorundlarna ner tillsammans med morot och lök, stek den mjuk men inte sladdrig. Ta av från värmen så länge medans du fortsätter med avokado, nudlar och kött.
  11. Koka upp vatten till glasnudlar med en halv grönsaksbuljongtärning, låt vattnet vara redo för nudlarna så stäng inte av vattnet förrän precis innan du lägger i nudlarna.
  12. Fritera avokado i olja ungefär 2-3 minuter på varje sida tills det fått färg. Lägg på fat.
  13. Stek köttbiten på ganska hög värme, har du valt lövbiff så stek köttet snabbt på hög värme.
  14. Ta av köttet och låt det vila.
  15. Stäng av nudelvattnet och lägg i nudlarna i max 3 minuter.
  16. Häll ner marinadrester, grönsaker i gryta med lite mer soja.
  17. Häll av nudlarna i durkslag och klipp 10-15 ggr igenom nudlarna innan du häller ner dom i grytan med grönsaker och marinad.
  18. Hetta upp och blanda noga i grytan någon minut innan upplägg.
  19. Skär köttet i önskat format och utseende.
  20. Lägg upp allt på uppläggningsfat.
  21. Toppa med klickar av limeaioli, koriander, limeklyftor, flingsalt och/eller soja.

 

Avokado med sesamfrön friteras
Här får sesampanerad avokado en gyllene och krispig yta

 

 

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Högrev med glasnudlar, sesamavokado och limeaioli
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *