KöttRecept

Köttfärspaj med fetaost och whiskycheddar

Köttfärspaj

En gång åt jag en riktigt god köttfärspaj hos Anja och därifrån har jag snott, lagt till och tagit bort ingredienser. Resultatet blev en saftig och god paj med massa matnyttigt i.

Grön paprika i en köttfärspaj är verkligen lika viktig som lök i löksåsen. Paprika har olika mognadsgrad varpå färgen avslöjar vilket stadie frukten är i. Grön paprika är koncentrerad, lite bitter, rå, men i maten blir den en avgörande faktor för smaken i min köttfärspaj.

Det går såklart att variera en köttfärspaj på tusen olika sätt. Minst. Grönsakerna kan bytas ut hejvilt. Man kan prova med olika färska örter. Man kan köra på mer på rotsaker, smakrikt och nyttigt. Du kan t.o.m. byta ut köttfärsen mot en vegofärs (gud förbjude). Anything goes.

Köttfärspajen kan fungera som en kylskåpsrensare, kika in vad du har hemma och hacka ner i din paj. Vissa grönsaker innehåller dock mycket vatten som till exempel auberginer och zucchini. Om du vill ha det ändå så kan du steka skivor i stekpanna innan du hackar ner dessa i pajen.

Ingredienser till köttfärspaj

  • 1 Stor gul lök
  • 1 Msk Smör
  • 1 Grön paprika
  • 600 g bra nötfärs
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 st champinioner
  • 1 tsk Mexikansk Habanerosås. eller mer…
  • 3 dl riven whiskycheddar
  • 1,5 dl fetaosttärningar (med eller utan smak)
  • 1 rågad tsk ungersk paprikagegga
  • 3 msk Creme Fraiche
  • En sats pajdeg.

Gör så här:

  1. Smält smöret
  2. Fräs löken i smöret tills den är mjuk.
  3. Bryn köttfärsen och se till att den blir finfördelad.
  4. Sänk värmen och salta och peppra.
  5. Häll i Habanerosåsen, eller någon annan hetta.
  6. Pressa i vitlöksklyftorna.
  7. Hacka paprikan i ca 1 cm stora tärningar och lägg i.
  8. Grovhacka champinionerna och förstek i annan stekpanna, salta och peppra. Annars släpper dom vätska i pajen.
  9. Låt  köttfärsen sjuda tills all vätska är borta.
  10. Ta av och låt svalna lite.
  11. Tillsätt paprikageggan och Creme Fraichen.
  12. Lägg i hälften av whiskycheddarn och all fetaost. Går också bra med annan favoritost med mycket smak.
  13. Skotta upp blandningen i det förgräddade skalet och strö på resten av whiskycheddarn uppepå.
  14. Skjuts in i ugnen i 250 grader i 15 min
Summering av recept
recipe image
Recept
Köttfärspaj med fetaost och whiskycheddar
Skapare
Publicerad
Förberedelser
Tillagning
Totalt
Genomsnittsbetyg
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.