KöttRecept

Ravioli med rimmad sida och västerbottenostsås

För ett antal år sen dök färskpasta upp i våra affärsdiskar, ravioli tagliatelle mfl. Nytt och exklusivt. Snabb tillagningstid och gott! Har för mig att den fyllda pastan fanns i 2-3 varianter och märket var Rana. Ganska dyrt men ändå värd lyxen att få färskpasta på några minuter i hemmaköket. Sen dess har det ”rullat på”.

Nu finns det en hel del att välja på när det gäller färskpasta. Från Rana till nåt som oftast är butikens egna märke för bara 10 kr inklusive smak av kartong. Fundera ett varv till innan du väljer, det är ju trots allt en liten summa jämfört med utekäk.

Nån gång ska jag skaffa en pastamaskin… nä jag har ingen! Men det ska bli ett nöje att få prova att göra egen pasta i framtiden. Till dess håller jag till godo med Rana. Fylld pasta, ostsås och ett knaperstekt fläsk, så gott! Toppa med basilka/vitlöksolja Point over the i. ÄR du inte en ostälskare? Då föreslår jag köttfärsbloggens goda tomatsås.

Ravioli, såser och allt annat

Ingredienser

  • Giovanni Rana färsk ravioli. Jag valde med ostfyllning.
  • 250 gram rimmad sida
  • 10 fullvuxna shitakesvampar
  • 6 romantica-tomater
  • Ostsås (Se recept nedan)
  • Basilikaolja

 

Gör så här

  1. Skär svampen i lagom stora snygga skivor.
  2. Skär av svålen (men spara den) från fläsket och tärna resten av fläsket.
  3. Ta fram en stor stekpanna och ha i ganska generöst med flytande smör.
  4. Strössla i svamparna i stekpannan och låt gosa till sig på medelvärme tills de fått färg.
  5. Ta fram en stekpanna till. Ha i flytande smör.
  6. Fräs det tärnade fläsket i nya stekpannan. Låt svålkanterna steka med. Knaperstekt ska det bli.
  7. Svamparna är nog klara vid det här laget. Ta av och lägg på en tallrik med hushållspapper.
  8. Dra igång en stor kastrull med pastavatten. Salta ordentligt.
  9. Skiva romantica-tomaterna under tiden vattnet kokar upp.
  10. Plocka bort svålet från fläskstekpannan och lägg över svamparna från stekpanna ett där.
  11. Dags att koka pasta!
  12. Häll i raviolin när vattnet kokat upp. Ha i lite olivolja och låt koka några minuter på medel/svag värme. Man får vara försiktig med fylld pasta. Kokar man för hårt går dom sönder.
  13. Häll av pastavatten utom 1 dl som ska vara i ostsåsen och lägg upp den färska pastan på ett snyggt fat.
  14. Täck pastan med fläsk  och svamp.
  15. Ringla över ostsås.
  16. Toppa med basilikaolja (basilika, vitlök spenat, salt, olivolja som man mixar med mixerstav)
  17. Peppra med någon god svartpeppar.

 

Västerbottenostsås

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl Flytande smör & rapsolja
  • 2 1/2 dl grädde
  • Timjan
  • Basiliika
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 dl riven Västerbottenost
  • 1dl pastavatten från pastan.

 

Gör västerbottenostsås så här

  1. Duka bordet, ta fram vinet, när pastan är klar ska den ätas genast.
  2. Riv osten.
  3. Hacka den gula löken grovt.
  4. Ta fram en kastrull och smält smöret.
  5. Ha i löken och sänk värmen, löken ska ligga och mysa i smöret på låg värme. Det skall inte bli brynt.
  6. Pressa i vitlöksklyftorna och en liten knippe basilika och timjan. Fortsätt mysbubbla tills löken är mjuk
  7. Häll i grädden.
  8. Salta och peppra med vitpeppar.
  9. Koka upp och låt sedan bubbla långsamt i 5, 10 minuter.
  10. Ta fram en sil och en bunke och häll såsen i genom silen. Pressa lite så du får med allt. Häll sen tillbaka såsen i kastrullen.
  11. Koka pastan med olivolja enligt förpackning.
  12. Häll av pastan när den är klar och glöm inte att SPARA 1 DL TILL OSTSÅSEN.
  13. Tillsätt 1 dl av pastavattnet med olivolja till ostsåsen.
  14. Koka såsen med pastavattnet och dra sedan av den från plattan.
  15. Sist men inte minst skall själva osten i.
  16. Rör försiktigt runt tills osten är smält.
  17. Ta fram ett stort uppläggningsfat och lägg upp pastan snyggt.
  18. Ät genast.

 

Ravioli med rimmand sida och västerbottenostsås
Färdigt att serveras.

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Ravioli med rimmad sida och västerbottenostsås
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.