KöttPasta och PizzaRecept

Bolognese ett långkok med finhackat kött.

Färs av kött till Bolognese

Bolognese gjort på finhackat nötkött blev verkligen en riktig höjdare. Första tanken var att halvfrysa kött och sedan riva det på mitt gamla rivjärn, funderade på lite olika andra sätt också. Ibland gör man det svårare för sig än man behöver kan jag i efterhand säga.

Att köpa en köttkvarn? Det kanske är mer ämnat för korv? Jag valde att finhacka köttet tills det blev till en grov färs. Det tog sin lilla tid men med en vass kniv och ett ganska intensivt hackande så gick det bra. Det tar tid att koka bolognese, själva hackandet och förberedandet tar inte så lång tid.

Var noga med att alla ingredienser ska vara i små bitar så kommer resultatet att bli jättebra. Koka länge och väl och under tiden kan du fundera på vilken pasta du vill ha till och samtidigt känna doften av ljuvlig bolognese. Jag hade de klassiska tillbehören till, det vill säga spagetti och riven färsk parmesanost.

Det fantastiska resultatet kom jag att använda senare också i en så god lasagne. Om du vill bjuda gäster på en sådan skapelse lämpar sig receptet ypperligt. Man kokar bolognese dagen innan. På dagen när gästerna kommer är det bara att montera ihop lasagnen med plattor och sås. På så vis finns det tid att umgås och sedan bara sätta sig och njuta av god mat.

Ingredienser

  • 650 g lövbiff
  • 125 g bacon
  • 5 dl rödvin
  • en halv hackad chili
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor.
  • 3 dl riven rotselleri
  • 3 dl rivna morötter
  • 500 g krossade tomater.
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning oxbuljong.
  • 2 msk tomatpure

Gör så här

  1. Hacka lövbiffen fint så att den blir till en färs,
  2. Finhacka chilin.
  3. Fräs köttfärsen och chilin tillsammans med salt och peppar.
  4. Fräs löken i en separat panna och tillsätt sedan i köttgrytan.
  5. Stek bacon lätt, också i egen panna och lägg ner i grytan.
  6. Häll i rödvin, riven rotselleri och rivna morötterna. Häll ner  krossade tomater vatten, buljongtärning eller fond och tomatpuré.
  7. Krydda med rosmarin, koriander, oregano, korianderblad, vitpeppar, basilika. flingsalt.
  8. Låt småbubbla under minst 45min men gärna längre.

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Pasta Bolognese med färs av finhackat kött
Skapare
Publicerad

One comment

  1. Supergott. Många goda smaker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.