Pasta och PizzaRecept

Carbonara med knaprig tryffelsalami

Carbonara med tryffelsalami

Carbonara finns det ju en massa regler kring. Hur mycket får man ändra och fortfarande få kalla det för en carbonara? Därom tvista de lärda.  Jag säger (nästan): hur mycket som helst! – på den frågan. De lärda i det här fallet är en massa Italienare med sina egna recept på den rätta carbonaran. Den ena mer övertygande än den andra med sitt genuina recept som härstammar från amöbornas tid i Italien. Även amöborna är också oense om äktheten i sina landsmansamöbors recept på den riktiga originalrätten.

Jag älskar genuin mat som är lagad från grunden i alla lägen och finns det något godare än just italiensk mat? Men jag kan tycka att det blir liiite tröttsamt med reglerna kring vissa rätter. Fast  egentligen är det ju samma med att koka chili. Man får inte ha tomat!! Då händer vad?? Om man tycker att tomat är gott i maten så ha tomat i maten och skit i tomat-i-maten-reglerna.

En regel som jag tycker man ska ta till vara på är iallafall är att i en carbonara ska inte finnas någon toppredning.

Här är bloggens variant på carbonara. Allt annat än klassisk.? Inget ont om den klassiska, vilken den nu är. Men ej att förväxla med “carbonara” man kan få på diverse lunchställen som påstår att dom har carbonara på menyn. Det är bara citationstecknen runt ordet som fattas i många fall.

En regel som jag tycker man ska ta till vara på är iallafall är att i en carbonara ska inte finnas någon toppredning. Mjölsås är inte carbonara. PUNKT. Där går även min gräns och Italienamöborna instämmer i finstämmig kör a la Kalle Ankas jul-kolibri (flås flås, den meningen).

Kanske får man till slut ändå inse när rätten blir nåt helt annat och kalla det då för “lite som carbonara fast med asiatisk svamp”. Så med respekt för originalrätten nu så kommer jag att kalla detta min carbonara och jag gör den på mitt sätt, ska vi säga så? #potatisgratängipåsereklam.

Denna har en grönsaksbuljong som grund för själva pastan. Sen kommer feta produkter, äggulor och fläsk. Kryddat med strössel av tryffelsalami.

Egentligen skall det vara parmesan såklart men vi kör på cheddar och västerbottenost istället. Det går bra att byta.

Ingredienser till carbonara

  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk köttbullekrydda (en sorts turkisk kryddblandning som funkar med mycket)
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 liten morot
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 1/2 kg rimmad sidfläsk
  • 100 gram bacon smaksatt med chipotle och äppelcider
  • 10 skivor tryffelsalami
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • Cheddarost, att sprinkla över
  • 1/2 dl västerbottenost

Gör bloggens carbonara så här

  1. Börja med grönsaksbuljongen. Blanda köttbullekrydda, oregano, paprika, timjan, olivolja vin i kastrull och koka upp.
  2. Skala och tärna moroten och lägg i  samma kastrull tillsamman med 2 dl vatten.
  3. Låt koka ihop och reducera i ca 30 minuter   “Salta upp” på slutet  Låt svalna, gosa.
  4. Skiva/tärna sidfläsket och baconet.
  5. Stek sidfläsket tillsammans med baconet. Använd teflonpanna för det har en tendens att fastna i gjutjärn.
  6. ta fram en kastrull och koka pastan nästan klar med olivolja och salt.
  7. Häll av pastan och använd en liten skvätt av pastavattnet i buljongen.
  8. Blanda ner pastan i baconpannan och blanda.
  9. Häll i grädden och buljongen/Fonden.
  10. Värm upp allt så det bubblar. och stäng sedan av.
  11. Pastan ska vara varm men inte kokande.
  12. Trolla fram fyra äggulor som skall hällas ner bland det avsvalnade baconfläsket och pastan. Akta så att det inte är för varmt. Då blir det äggröra. 🙂
  13. Blanda ner västerbottenosten också. Rör om.
  14. Blanda ihop pastan ordenligt med baconfläskröran och lägg upp på fat.
  15. Toppa med tryffelsalamin och massor med svartpeppar och lite cheddarost.

Tryffelsalami att sprinkla över

  1. Smulhacka tryffelsalami fint (se bild nedan)
  2. Lägg på en liten tallrik med hushållspapper
  3. Micra dom i 60 sekunder på full effekt (900 W), bli inte rädd när den smäller.
  4. Låt svalna.

 

Sidfläsk och bacon gosar till sig.
Sidfläsk och bacon gosar till sig.
Pastan heter Bucatini, som tjockare spaghetti med hål.
Pastan heter Bucatini, som tjockare spaghetti med hål.
Finhackad, micrad tryffelsalami. Gott att sprinkla över.
Finhackad, micrad tryffelsalami. Gott att sprinkla över.
Ägg behövs i en carbonara
Ägg behövs i en carbonara
Bucatini
Mmmm…
Tryffelsalami sprinklad över carbonaran.
Tryffelsalami sprinklad över carbonaran.
Köttfärsbloggens pasta carbonara.
Köttfärsbloggens carbonara. Såååå gott!!!

 

 

 

 

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Carbonara med knaprig tryffelsalami
Skapare
Publicerad
Totalt
0
Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *