Pasta och PizzaRecept

Tagliatelle med parmaskinka och gräslökspesto

Tagliatelle med gräslökspesto och parmaskinka.

Tagliatelle med pesto blev vår valborgsmeny. Efter några dagar med kött och grillat blev vi sugna på pasta. Istället för basilika använde jag gräslök. Så här på våren känns det rätt med gräslök till många rätter. Peston blev otroligt smakrik med gräslöken och osten, för mildare smak kan man använda en annan mildare ost.

Till pastan stekte jag också lite skogschampinjoner. Snart kommer ju säsongen för kantareller och då måste jag prova att göra rätten med det. Mycket smak fanns också i den tagliatelle som jag hade. Det var en mix med både vanlig och spenat.

Om man är ett stort fan av skaldjur så kan man med fördel byta ut skinka mot till exempel musslor eller räkor. Tidigare i år gjorde vi faktisk en klassisk pesto som blev supergod tillsammans med chilimarinerade jätteräkor.

Servera din tagliatelle med ett gott italienskt vin och spela gärna nån musik som inger rätt stämning. Vi valde att spela en lista med budda bar-musik.

https://www.barilla.com/sv-se/produkter/pasta/collezione/tagliatelle-con-spinaci
Rensar bort gräslök som inte platsar.

Det här behöver du till tagliatelle med gräslökspesto:

  • 50 gram pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 rejäl knippe gräslök
  • 50 gram riven parmesanost
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2-1 dl pastavatten
  • 1 msk smält smör eller vitlökssmör
Snygga lager med ingredienser till gräslökspesto
Snygga lager med ingredienser till gräslökspesto

Övriga tillbehör:

  • 6 skogschaminjoner
  • Smör (till stekning)
  • Parmaskinka
  • tagliatelle mix med spenat och naturell

Gör så här:

  1. Torrosta pinjenötterna i en stekpanna. Dom är klara när dom börjar dofta och släppa ifrån sig olja. Det går ganska fort, någon minut bara.
  2. Ta fram lämpligt kärl för att mixa med mixerstav och ha ner nötterna i det.
  3. Riv (eller pressa) ner vitlöksklyftan bland nötterna.
  4. Rensa bort fula strån från knippen med gräslök. Skär i bitar och förpassa till nötter och vitlök. Spara några snygga strån till upplägget.
  5. Riv parmesanosten som också skall ner med nötter och annat.
  6. Häll på olja och salta och peppra.
  7. Mixa alltihop med en stavmixer.
  8. Skiva champinjonerna och stek i stekpanna med lite salt.
  9. Smält en matsked smör (har du överbliven vitlökssmör så ta det istället) i pannan och låt svalna.
  10. När smöret svalnat skall det ner i mixade peston.
  11. Koka upp pastavatten med rikligt med salt och ha i tagliatellen.
  12. Ta lite av pastavattnet och häll ner i peston och mixa.
  13. Blanda pasta pesto, svamp noga i kastrullen.
  14. Lägg upp pastanblandningen på ett fat och toppa med parmaskinka och hyvlad parmesan.

Servera gärna med ett rött vin. Vi hade Villa Puccini (länk till systembolaget) som passade perfekt till den här pastan.

Stina Karlsson

Summering av recept
recipe image
Recept
Tagliatelle med parmaskinka och gräslökspesto
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.