ReceptTillbehör

Snabbsaltad ekologisk färsk slanggurka

Snabbinlagd gurka

Jag fullkomligen älskar snabbsaltad gurka! Salt krispig färsk gurka. Så här års är det inte gurksäsong och dom spanska filmade gurkorna smakar ibland både bittert och märkligt. Jag undviker helt enkelt att köpa dom vintertid. Den ekologiska gurkan är däremot smakrikt och god. Det brukar variera var den kommer ifrån. Krondill är också säsongsvara och den finns inte att få tag i vintertid. Därav använde jag dillfrön istället och det funkade utmärkt i saltlagen.

Snabbsaltad gurka
Snabbsaltad gurka

Om man inte har en stor burk så kan man göra allt i en bunke och sedan fördela i mindre burkar när allt är klart. Hållbarhet ca 1-2 veckor. Men så länge är dom inte kvar utan går åt mycket fortare än så. 🙂

Detta tog ungefär 10 minuter att göra och salthalten är naturligtvis upp till var och en att bedöma hur hög den ska vara. Jag vill att det ska vara salt. Punkt. Gurkan är färdig att äta efter ungefär en halvtimme-timme. Bästa av allt är att gurkan passar till allt. (Enligt mig och Frida).

Det här behöver du:

  • En ekologisk slanggurka
  • 1 Matsked dillfrön
  • 1 Halv knippe/kruka färsk dill
  • 1,5 till 2 liter kallt vatten
  • 1/2 till 3/4 dl salt

Gör så här:

  1. Ta fram hushållets största glasburk eller använd en bunke.
  2. Kolla att burken går in i din kyl. (Fick möblera om till ljudet av pipande kyl a la”stäng dörren”)
  3. Mät upp vatten och salt och häll i bunken/burken.
  4. Blanda med jämna mellanrum.
  5. Häll ner dillfrön.
  6. Skär bort ändarna från gurkan.
  7. Skiva gurkan i 1,5-2 mm tjocka skivor och ös ner i lagen.
  8. Ner med dillknippen i lagen och blanda runt.
  9. Vänta 30-60 minuter
  10. Provsmaka var 5e minut.
  11. Klart efter ca 10-15 avsmakningar.
  12. Man kan hoppa över punkt 10 och 11 och gå direkt från 9 till 13.
  13. Ät och njut!
Summering av recept
recipe image
Recept
Snabbsaltad ekologisk färsk slanggurka
Skapare
Publicerad
Totalt
Genomsnittsbetyg
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)
2
Tags:

5 comments

  1. Testat ekologisk slanggurka. Supergod- går och nallar hela tiden- men nu åker den in i kylen och får gotta till sig.

  2. Tack, Stina – suveränt gott, snabbt och lättgjort recept!! En riktig räddare här i nöden i Kapstaden där alla gurkinläggningar innehåller en massa socker. Jag njöt av gurkan redan efter 10 minuter men den blev om möjligt ännu godare efter en timme. Bästa hälsningar, Samira

    1. Härligt! Letade själv efter ett recept men hittade inget bra. Laborerade lite med saltet tills jag hittade en bra mängd. Min man gillade inte detta så jag fick allt för mig själv. 🙂 Kul att du fick nytta av receptet! / Stina

  3. Precis ett sådant recept som jag letade efter! Stort tack! Vet du ungefär hur lång hållbarhet det är på den saltade gurkan? /Tina

    1. Såg nu att det står 1-2 veckor i beskrivningen 🙂 /Tina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.