Hur får man till en sån där riktigt god potatisgratäng? En sån som andra pratar om. -”Ja hennes gratäng är ju såååå god…”. Man får den inte genom att följa nåt av recepten som dyker upp på första sidan på googles träfflista vid en sökning på ”potatisgratäng”.
Säsongen för potatis är i antågande men det är inte därför jag gör inlägg om potatisgratäng idag. Den bästa potatisgratängen görs på gammal potatis så på sätt och vis är det högsäsong på det nu. Viktigt att det är en god sort, köp inte vad som helst men man behöver inte heller köpa exklusiv delikatesspotatis i påse.
Skall potatisen vara fast eller mjölig?
Beror på hur du vill ha konsistensen på potatisen i gratängen. Jag använder alltid en potatis av fast sort. (Det är också viktigt att man har köpt potatis när man ska göra gratäng, annars får man trava iväg till affären på eftermiddagen. Det är sådär).
Gammal potatis ja. Det går att göra potatisgratäng på färskpotatis också. Den innehåller dock så mycket vatten och är av helt annan karaktär så räkna med att det tar 3 timmar. Godast är dock på gammal potatis.
Till sist den allra viktigaste ingrediensen – tid!
Vad är då viktigast när man ska göra en god potatisgratäng?
Keep it simple. Potatis, salt, peppar, gul lök, eventuellt vitlök, grädde och ost. Salt skall man ha för mycket av, d.v.s man skall översalta. Till sist den allra viktigaste ingrediensen – tid!
Stå inte och ta tid! Du blir bara besviken på en gratäng som lagats i 45 minuter som det står i dom flesta recepten. Potatisen skall inte bara vara genomkokt, alla smaker ska gotta ihop sig. Länge.
Det tar tid.
Gör potatisgratäng så här
- Skala potatis.
- Skär i cirka 3mm tjocka skivor.
- Skär en eller två stora lökar i halvmåne-skivor.
- ta fram en gratängform och ha i lite smör/steksmör i botten.
- Lägg ut potatisskivor i formen, obs ej på varann. Salta ordentligt. Översalta, ugnen äter upp saltet.
- Nu ett rejält lager med lök.
- Efter andra varvningen lök och potatis, täck med riven ost (ev vitlök, jag hoppar över den helt). Jag brukar använda ostkanter som blivit över som jag rivit.
- Varva potatis och lök. Glöm ej att peppra och översalta.
- Avsluta med ett lager potatis, salt och peppar och täck med ett lager ost.
- Grädde, gräddmjölk eller vad man känner för. Jag kör all-in med grädde. 6 – 7 dl grädde. När man vickar på formen ska man kunna se grädden komma fram längst kanten.
- Skjuts in i ugnen på 180- 200 grader varmluft.
- VÄNTA.
- Den är inte klar än.
- Inte nu heller. Det gör inget om den blir lite mörkare än ”gyllenbrun” här och där. Det är under det som det gottiga finns.
- Sänk värmen om det behövs efter en stund, men se till att gratängen fått ett rejält uppkok.
- Ca 1,5 timmar brukar min gratäng få stå i ugnen.
- Ta fram gratängen och låt den stå framme i 10-15 minuter. Stå till sig som det heter.
Sa jag förresten att det tar tid och att man ska översalta! Det är det som är skillnaden mot ”vanliga” recept.