Prat

Julöl 2018 – Det stora testet (1 av 2)

Dags igen för det efterlängtade stora julölstestet. Vi är taggade till max. Vi kör två tester i år. Vi provar med och utan julmat. Vi har bullat upp med lite skinka, matjes, köttbullar, prinskorv, ägg, gräslök och snaps. Allt för att få ett så autentiskt test som möjligt. Då kör vi!

Wisby Jul

Wisby Jul

Bryggeri: Gotlands Bryggeri

Först ut är Wisby Jul från Gotlands Bryggeri. Ett bryggeri som annars levererar en hel del stabila öl. Sleepy Bulldog är en favorit som får slinka ner med jämna mellanrum. Den här heter ”Jul” helt enkelt. Inga konstigheter. Inget krångel

Etiketten är enkel och elegant i sin rödhet. Passar fint till vita duken så det blir snyggt på bordet.

Doften som uppstår vid upphällning är angenäm och trevlig. Den får en att vilja smaka. Färgen är väldig mörk. Tankarna går först till julmust. Men det finns lite röda toner i färgen. Vilket också blir snyggt.

Smaken är god och välbalanserad. Kanske inte den godaste med klart godkänt. Den matchar den eleganta etiketten då smaken också är elegant. Den klarar sig här.

Till maten blir beskan lite mer framträdande. Den fungerar utmärkt till en gaffel med matjes, ägg, gräslök och crème fraiche. Till köttbullar, prinskorv och skinka med Västerviks senap passar den också fint. Tänker oss att lax med hovmästarsås inte är att föredra om man ska ha den här till.

Likt Robin Hood klarar den sig genom alla utmaningar som den fått i julmatsväg. Inte ens Sir Väs i form av Västerviks senap rår på denna. Bra jobbat.

Sammanfattningsvis en riktigt stabil och bra julöl som är snygg på julbordet. Tomten kommer att bli nöjd och belåten.

Fyra tomtar i betyg för Wisby Jul.

Mysingen Midvinterbrygd

Mysingen Midvinterbrygd

Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri

Etiketten är lite traditionell med ett gammalt par som åker grillor. Sen kommer det stort 2018 som förstör lite grann. Men etiketten får godkänt.

Doften är lite klenare än Wisby. Det finns en speciell ton i doften som är framträdande fast svår att placera.  Efter att smuttat lite så klarnar det. SKUMBANAN!

Efter en gaffel med matjes så kommer skumbananen fram ännu mer. Men om man istället har lite köttbullar på gaffeln så blir det annat. Och ganska bra också. Till julskinkan med Västerviks så återkommer skumbananen. Den kanske ska serveras vid godisbordet?

Lika trist som när man klockan tre kollar på Kalle Anka och det kommer ett inslag om ny film från Pixar är den återkommande smaken av skumbananen. Förutom köttbullarna då. Kan tänkas att den då också funkar till Jansson och spjäll.

Det blir inte mer än två tomtar i betyg för mysingen,

Red Slope

Red Slope

Bryggeri: Remmarlöv Gårdsbryggeri

Etiketten i sig är inte julig för fem öre. Kikar man riktigt noggrant så ser man att det finns två snöflingor där. Och efter en stund upptäcker man två snöflingor till.

Det vi har här är en en Imperial Red Ale. Det betyder att det finns risk för att brandlarmet går igång. Man drar inte i sig en låda såna här på julafton. Färgen är snygg, mörk bärnsten och den trevliga doften får en att vilja smaka på en gång.

”Åh jävlar” är en spontan reaktion när man smakar. Rund som en nykokt knäck i början som sen övertas av en rejäl beska. Det här är ingen mingelöl men Rudolf som precis skjutit av alla renar skulle uppskatta att sitta vid favoritfåtöljen och avnjuta denna långsamt tillsammans med en bok om julsånger.

Till sillgaffeln är denna kraftpaket totalt opåverkad. Nåt som du inte kommer att vara om du öppnar många såna här. Eftersmaken får sig en liten upphöjning till köttbullar.  Mycket bra matöl helt enkelt. Eftersmaken förändras lite beroende på mat men inte så att den inte skulle passa till nåt. Den klarar allt. En rejäl pjäs.

Red Slope får en fyra tomtar i betyg. Starkt jobbat.

Winter IPA

Winter IPA

Bryggeri: Sigtuna Bryggeri

Etiketten är inte speciellt julig. Alls. Bokstäverna är ditkastade på ett lite crazy sätt. Tänker på tärningar eller utslagna tänder. Den blåa färgen är möjligtvis det som är mest jul? Icke godkänt.

Färgen är som en standard-IPA. Inga konstigheter. Likaså doften. Än så länge har vi inte upptäckt något som påminner om jul i den här.

Smaken känns också mer som en ”vanlig” IPA. Det finns nånting svagt som skiljer sig men det är väldigt subtilt. Definitivt inte tillräckligt för att klassas som vinter- eller julöl. Inte heller godkänt.

Lite julmat till då?

Oj! Vilken god matöl! Smakerna får nytt liv efter en sillgaffel. Man blir lite nyfiken på hur den skulle stå sig mot en piriri-sill. Till köttbullar och prinskorv så funkar den ok, inte som till sillen. Slutsatsen är att det här ölet är en fullträff till kalla bordet.

Inte en julig öl men bra till det kalla! Och av den anledning får det tre tomtar i betyg.

Winter Brew

Winter Brew

Bryggeri: Fullers

Etiketten är inte så julig men det är en snöstorm så vinter är det i alla fall. Och med blå julfärg. ”Winter Brew” är skrivet med stora bokstäver. Godkänt av Fullers.

Efter framgångarna med Old Winter Ale är förväntningarna och hajpen extremt hög för denna. Nu gäller det för Fullers att leverera igen.

Vi häller upp. Doften är välbekant och påminner väldigt mycket om Old Winter Ale. Och det är inte negativt.

Vi tar en rejäl klunk. Det som träffar smaklökarna är extremt bra. Nästan fullkomlig. Det är svårt att toppa batchen från Old Winter Ale 2014 men det här kan ge en bra match. Vi trodde inte att den dagen skulle komma.

Dags att prova med en sillgaffel med allt på. Har man nån gång varit i Globen på luciafirande och vet känslan när kastratsångarna tar i. Där nånstans hamnar man med Fullers julöl till sillen. Den är som om det är 24:de december hela tiden.

Till skinkan med Västerviks höjs den om möjligt ännu ett snäpp. Det är nästa så att man blir lite tårögd. En till fullträff av Fullers. Fantastiskt.

Helt klart fem tomtar i betyg och solklar vinnare.

Tester av julöl från tidigare år

Det har blivit några tester genom åren. Här är länkar till dom tidigare testerna.

Julöl 2017

Julöl 2016  – Del 1

Julöl 2015 – Del 1

Julöl 2015 – Del 2

Julöl 2014 – Del 1

Julöl 2014 – Del 2

Julöl 2014 – Sista delen

Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.