ÖvrigtPrat

Påsköl – test från smaskens till mindre gott.

Vi gjorde ett litet test med påsköl för att se va som kan vara trevligt på påskbordet eller påskminglet. Tydlig favorit fanns bland de 3 kandidaterna. Lite tips och trevlig läsning följer här inför kommande påsk, Kuckeliku!

Våreld (Lager) Påsköl eller våröl?

Våreld med mumsig mat i bakgrunden.

Först ut är Våreld som är en ljus lager.

Etiketten är väldigt påskig men bjuder också in till längre säsong. Klargul bakgrund med silhuetter i form av fjädrar. Dessutom en matchande gul kapsyl. Extra plus för den. Gillar namnet Våreld. Den var iögonfallande också med sin gula färg och sitt budskap om vår. Ska den säljas fram till valborg tro?

Passar alla påskbord lovar dom, vi får som se? Hur  står den sig mot färsk grön sparris och hemvispad majonnäs till exempel?

Vi häller upp och konstaterar att färgen inte ser särskilt angenäm ut, mer som om man tappat kaffesump i glaset. Ser inte direkt ut som en lager. Doften var desto mer angenäm. Lovar gott.

Första klunken. – ”Den är god. Riktigt god är den”, är en spontan reaktion.

Tar en tugga, ägg, sparris, majjo toppat med löjrom och gräslök. Ölmässigt förändrades den inte något särskilt. Den blev inte godare av maten kan man konstatera men heller inte sämre, den består. När man tog en till tugga mat efter ny klunk med påsköl efteråt så… alla smakerna poppade fram.

Tillsammans med köttbullar blev denna påsköl lite mer besk, vilket föredras av ena panelmedlemmen medans den andra inte riktigt är på banan med det.

Tillsammans med en laxröra med lite sting så håller den sig rätt neutral.

Summerat så klarar den sig till hela påskbordet. Den antar lite olika former beroende på vad man äter. Ena panelen tycker att den gjorde sig bäst till ägg, lax och sparris medans den andra tyckte att den kom fram bäst till köttbullarna. Ju saltare mat, desto mer beska levererade den.

En bra allround öl som man kan servera till påskbordet utan att skämmas.

Det är inte Fullers julöl men den ligger bra högt. Vi ger den fyra påskägg i betyg.

Bootleg Easter Brew (Mörk lager)

Påsköl med sträng hare och stödkrage.

På etiketten hittar man en väldigt auktoritär kanin i Amiralkostym med en whiplashkrage som heter Mr Bunny. Det är det påskiga med etiketten. Den innehåller också en story om hur han lyckats fly från blodtörstiga blodhundar, rävar och fåglar och andra djur för kunna brygga denna dryck. Kanske därför han har kragen?

Vi häller upp. Denna är ofiltrerad och opastöriserad och ser så ut också. Doften är rätt kraftig och trevlig.

En klunk då. Beskan slår en och ligger kvar en stund. Det är gott om smak. Svårt att förklara eller identifiera komponenterna i smaken dock. Den är lite speciell. På ett bra sätt.

Efter en gaffel med matjes, majjo och ägg så håller sig smaken stabil. Det händer inte särskilt mycket med det. Den fortsätter att vara god.

Till köttbullarna så ändras karaktären något. Till det bättre. Lite som att alla parametrar höjs. Det är mycket bra.

Laxmackan klarar den också på samma sätt som till matjes. Vinnaren matmässigt till denna är köttbullarna. Det gifte sig bäst. Men även den här ölen är en bra allround som man med gott samvete kan servera på påskbordet.

Tre befälskaniner i betyg.

St Eriks (Session IPA)

Näe St Eriks. Inte påsk, inte så gott.

Etiketten är inte det minsta påskig. Nån sorts spelkorts-kung på etiketten? Är det påsk? Näe, går bort.

Doften är en typsikt humlearomatisk IPA. Dvs väldigt trevlig för en panelmedlem medans den andra gör nån sorts Kalle Anka ljud. Det kan trots det blir nåt bra av detta.

Vi tar väl och smakar.

Vad i helvete! Vad är det för jävla smak. Härsken frukt? Allt annat än gott.

Vi tuggar i oss lite matjes med tillbehör. Aha, här händer det grejer. Helt plötsligt så får man en Rolls-Royce-Matjes. Allt lyfts. Synd bara att man måste genomlida smaken av dålig frukt innan.

Till äggen och majjon så blir smaken lite trevligare men den övermogna fruktsmaken tränger igenom. Ej godkänt.

Helt plötsligt så får man en Rolls-Royce-Matjes.

Köttbullarna lyckades skala av smaken av härsken frukt och då blev den rätt god faktiskt. Även till laxen fungerade den bra. Man kan säga att det måste vara mat med kraftig smak om denna  påsköl ska bli trevlig. Definitivt ingen allround öl.

Om du inte tänker bjuda på ett bord som består av [mat med massa smak] så skall du undivka den här. Troligtvis annars också.

Som sällskapsdryck går den galenbort. Möjligtvis kan häxorna på blåkulla gilla denna. Eller ha med den i nån häxbrygd.

St Eriks får två påskharar i betyg.

 

Sugen på fler tips? Vi har ju tester av öl lite då och då, Senaste öltestet kan du läsa om här.

 

 

Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.