Bestämde oss för att göra nåt riktigt smarrigt av en torskrygg. Tanken var att självaste Mannerström skulle kunna peta i den med en gaffel och säga att den var perfekt lagad. Glansig och att den separerar sig (eller vad det heter).
Fisk är otroligt gott kan man konstatera efter att ha lagat till en bit torsk modell rygg. Torsk är inte bara ett upptinat block som serveras med en vit sås inklusive hackat ägg. All respekt till den rätten som också är god, men jag tror att många tänker på samma sak som jag när det gäller just torsk med äggsås a la 80-tal.
Fick en påse med mandelpotatis från norr i julklapp som sen har legat där i kylen och väntat på sin tur. Den potatisen var rent ut sagt gudomlig. Frågan är om man vill ha mos gjort på annan potatis efter det här? Kommer att med ljus och lykta söka efter odlaren.
Det enda man måste tänka på när det gäller fisk är att INTE laga för länge. Annars är det oftast godast i sin enkelhet med smör, salt och peppar. Smaker kan man kombinera ihop i kategorin tillbehör.
Allt tog ca 40 minuter att göra utan särskild stress att tala om.
Fisk, mos och tillbehör. Lördagslyx när den är som bäst!
Ingredienser
- En filé av torskrygg för två personer
- 1 liten fänkål
- 12 – 15 mandelpotatisar
- Rapsolja
- Smör.
- Kastanjechampinjoner
- Ostronskivlingar
- 1/2 rödlök
- Vitpeppar
- Romansallad
- Torkad dragon
- Citronpeppar
- Salt
Gör torskrygg med tillbehör så här
Fänkål
- Sätt på ugnen på 220 grader
- Skiva fänkålen och lägg i en ugnsform.
- Salta lätt och sprinkla över rapsolja.
- In i ugnen med fänkålen. Vänd efter 10-15 minuter och låt vara i ugnen i 10-15 minuter till.
- Dom ska ha fått färg, se bild.
Sallad med svamp
- Skiva svampen, vi hade kastanjechampinjoner och ostronskivlingar.
- Stek i stekpanna med smör, salt och peppar, eventuellt i olika stekpannor, de har olika tillagningstid.
- När svampen har fått fin färg är dom klara.
- Hacka 3 blad av romansallad i lagom stora strimlor (inte för stora) och lägg i en skål.
- Häll svampen med smör och allt över salladen.
- Strössla över rödlöken.
Dragonsmör
- Hacka en halv rödlök superfint.
- Blanda 100-150 gram mjukt smör med citronpeppar och torkad dragon.
- Ha i rödlöken.
- Salta (typ ett halvt kryddmått).
- Kyl (minst 15 min) och ta fram strax före servering.
Torskrygg
- Sätt ugnen på 170 grader
- Se till att torsken är torr.
- Klicka smör på fisken, salta vitpeppra.
- Stek ien form i ugnen tills torsken har nått en temperatur på 56 grader. Det tar ca 15 minuter beroende på fisk och ugn. Ös emellanåt fisken med det smälta smöret i formen. Jag gjorde det två tre gånger under hela tillagningstiden.
Potatis
- Skala mandelpotatis.
- Koka tills dom är nästan klara. Man får hålla lite koll. Det kan gå snabbt med mandelpotatis på slutet.
- Mosa med lämpligt verktyg. Det blev en ballongvisp här. Funkade riktigt bra faktiskt.
- Ha i smör först och mosa med ballongvispen. 🙂
- Ha i lite salt och sen lite mjölk mosa lite till. Var försiktig med mjölken så att det inte blir för mycket. Man vill inte ha för lös stomp/mos.
Härligt. Du får återkomma med resultatet. 🙂