FörrättRecept

Ostchips med färskost, tomat och basilikaolja

Ostchips

Ostchips är verkligen sjukt enkelt att göra. Sätt på ugnen, lägg små högar av riven ost på bakplåtspapper och grädda. Klart! Vad man sedan toppar sina ostchips med kan ju varieras mycket. Från skagenröra, hummus eller kanske laxröra?

Osthögar med västerbottenost.
Osthögar med västerbottenost.

Just den här gången blev det en liten röra på det som fanns i kylen. Olika säsonger kan säkert inspirera till massvis med god topping. Hade det varit augusti så hade jag säkert toppat med kantareller.

Det är viktigt att man passar chipsen lite så att de inte bränns i ugnen, det går verkligen fort mot slutet! Föredra att göra klart röran med färskost och svamp innan du sätter in osten i ugnen om du är osäker.

Dessa passar bra som de är om man blir lite småsugen på nåt eller till din plockbuffé.

200 graders värme brukar vara lagom, men tänk på att detta kan variera mellan din ugn och alla andras, så passa chipsen är ett chipstips.

Det här behöver du till ca 10 stycken ostchips:

  • 100 g riven ost. Jag hade västerbottenost men det går bra med vilken sort som helst.
  • 1/2 Finhackad rödlök.
  • 4 medelstora champinjoner.
  • 150 g färskost, jag hade kantarellost och philadelphia.
  • 1 tsk finhackad inlagd chili.
  • Smör till stekning.
  • Basilikaolja
  • Skivade små tomater.
Röra på olika färskostar
Röra på olika färskostar och stekt svamp och rödlök.

Gör ostchips så här:

  1. Gör basilikaolja på basilika, olivolja, salt och vitlök genom att blanda med mixerstav.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper.
  4. Lägg små högar med riven ost på bakplåtspappret.
  5. Hacka rödlöken och champinjonerna.
  6. Stek champinjonerna i smör en stund och tillsätt sedan löken och fräs på medelvärme en stund.
  7. Salta och peppra.
  8. Lägg den stekta svampen och löken på en tallrik och låt svalna.
  9. Blanda färskostar och chili i en liten bunke.
  10. Sätt in dina ostchips i ugnen i ca 10-15 minuter?  Chipsen ska bubbla rejält men inte fått så mycket färg.
  11. Blanda svamp, lök, chili och oströran.
  12. Skiva tomaterna.
  13. Ta ut ostchipsen och låt dem svalna en liten stund.
  14. Lägg upp dina god chips på ett snyggt fat.
  15. Lägg en  klick av oströran på varje chips.
  16. Lägg 2 skivor av minitomat på varje chips.
  17. Droppa lite basilikaolja på varje chips.
  18. Krydda eventuellt med lite örtsalt.

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Ostchips med färskost, tomat och basilikaolja
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.