Dags för lasagne här på bloggen. Gustaf (katten alltså) har rätt, lasagne som är bra gjord är gott i världsklass.
I det här receptet har jag valt att frångå det klassiska receptet på två punkter. Jag har riven cheddarost i bechamelsåsen istället för lager i själva lasagnen. Sen har jag ett lager med tunnt skivade Romantica-tomater. Resultatet blir helt fantastiskt gott. Den fick godkänt av hela familjen från minstingen till äldstingen.
Ingredienser till lasagne
- 1 kg köttfärs
- 1 gul lök
- 1 solo vitlök
- 1 burk italienska krossade tomater. Gärna Mutti.
- 2 dl vatten
- Salt
- Peppar
- 1 tsk Erös Pista. (En stark ”paprikagegga”). Går bra med Sambal eller dylikt också.
- ca 10 Romantica-tomater (miniplommontomater).
Gör lasagnen så här
- Ta fram en stor gryta och lägg i en klick smör.
- Hacka och fräs löken.
- Bryn därefter köttfärsen i samma gryta.
- Hacka den färska vitlöken.
- Häll i dom krossade tomaterna i köttfärsen.
- Lägg i vitlöken också.
- Salta och peppra. Låt bubbla en stund så att vätskan reduceras lite.
- Klicka i ”paprikageggan”.
- Skiva Romantica-tomaterna tunt. Vass kniv behövs. 🙂
- Börja med ett lager lasagneplattor på lite smör, varva sedan med bechamelsås, köttfärs och plattor. I mitten nånstans skall lagret med skivade tomater. Det fräschar upp lite.
- Lägg in i ugnen på varmluft i 180 grader i 30 minuter.
- Låt stå en stund efter att den varit i ugnen ca 10-15 minuter och servera. Njut!
Bechamelsåsen
Så själva bechamelsåsen, som jag valde att ha i riven cheddarost i också. Det blir gudomligt gott!
Ingredienser till bechamelsåsen
- 50 g smör
- 1/2 dl mjöl
- 5 dl mjölk
- 2 1/2 dl grädde
- 2 dl riven cheddarost
- Salt, vitpeppar
Gör så här
- Smält smöret.
- Vispa ner mjölet.
- Späd med mjölk och grädde successivt.
- Krydda med salt och vitpeppar.
- Ta av kastrullen från plattan och rör ner osten.
Summering av recept
Recept
Lasagne med bechamelsås i världsklass
Skapare
Stina Karlsson
Publicerad
Totalt