Idag är det fars dag, far gillar mättande mat. Far gillar när man kan vräka på med senap och när man kan steka extra ägg till pyttipannan. Här kommer en riktigt mättande macka med syrlig topp. Den gudomliga soppan på jordärtskocka till blir en bra motpol.
Proppmätt blev man på mackan med köttfärsfärs och denna goda soppa på jordärtskocka. Man kan också göra detta som miniatyrer och servera som förrätt. Tror jag ska göra så nästa gång. Den mäktiga mackan kan faktiskt halveras och man blir nog väldigt mätt ändå.
Så här i November (som det är i skrivande stund) passar sån här mat väldigt bra tycker jag. När det stormar i mörkret som mest vill man bara in och äta en värmande soppa. En sån där soppa som sprider sig i kroppen vartefter man äter. Blommiga kinder ingår också.
Ingredienser till soppa
- 6 st jordärtskockor
- 2 dl vitt vin
- 1 dl hackad purjolök
- 1 msk smör
- 1 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt
Gör soppan med jordärtskocka så här
- Skala och tärna skockorna
- Koka i saltat vatten ca 15 min
- Slå av vattnet och tillsätt vinet och purjolöken.
- Koka ca 5 minuter tills alkoholen kokat ur.
- Mixa med mixerstav direkt i kastrullen.
- Tillsätt smör, mjöl och grädde.
- Koka upp soppan ett par minuter så är den klar att serveras.
Ingredienser till köttfärsmackan
- 2 skivor toastbröd
- 3 skivade champinjoner
- Halvt paket bacon i strimlor
- 200 gram köttfärs
- 1 tsk chipotlekrydda
- 1/2 dl persilja
- salt
Gör köttfärsmackan så här
- Fräs köttfärs, svamp och bacon
- Tillsätt chipotlekryddan
- Smörstek toastbrödet
- Blanda persiljan i köttfärsröran
- Lägg färsblandningen på mackan och toppa med fetaoströran.
Ingredienser till fetaoströra
- 75 gram fetaost
- 3 msk creme fraische
- 1 dl hackad gräslök
- salt
- svartpeppar
Gör fetaoströran så här
- Blanda alla ingredienser i en skål
- Klart