Marinad och grilltider! Då är det bra att ha en extra god marinad på lager. Det behövs alltid. Den här varianten tar 10 minuter att röra ihop och om man gör extra mycket kan man göra en god bbq-sås på hälften. Låt köttet ligga i marinaden och dra. När det är dags att grilla tar du fram köttet så att det blir rumsvarmt. Ungefär en kvart innan grillning är lagom, kanske lite längre beroende på köttets storlek. Det är inte bara kött som blir gott i en marinad, man kan också använda grönsaker. Champinjoner, paprika, lök till exempel. Ofta så tar grönsaker längre tid än kött på grillen så lägg på dom först. Blir dom klara så är det bara att lägga dom i en kastrull med lock så länge. Lök är ett sådant exempel och man vill ju att den ska vara genomgrillad och inte rå. Spetsa din marinad med örter om du vill ha en speciell karaktär. Timjan är väldigt gott! Rosmarin är också en ört som är god att använda, den har väldigt mycket smak så man får vara lite varsam med mängden.
Servera ditt goda kött tillsammans med Krispig rondellpotatis.
Ingredienser till marinad
- 1 dl olivolja
- 1 dl rödvin
- 1 msk svartpeppar
- 1 st lime
- 1 msk cajunkrydda
- 1 dl bbq honey sås
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk soja
- 0,5 dl purjolök hackad i halvor
- 1 msk mogen paprika (vi hade spetspaprika)
Gör din marinad så här
- Hacka paprika och purjolök och pressa vitlöken.
- Blanda alla ingredienser till marinaden i bunke med sked.
- Ta fram en Zip-lockpåse eller annan påse för marinering.
- Lägg i köttet och marinaden i påsen och knåda runt allt ordentligt, förslut påsen.
- Lått gosa i kylen i några timmar eller över natten. Vänd då och då.
- Ta fram köttet 15-20 minuter innan grillning.
- Grilla!