Rödkål är en bra ingrediens om man vill förnya picklad rödlök till inlagd rödkål och rödlök istället. Kål är dessutom otroligt nyttigt, billigt och gott. Börja med att göra en sats ett-två-tre lag och tillsätta rödkål och rödlök så har du ett bra tillbehör till många olika rätter.
Rödkålen behåller dessutom sin krispighet om man vill tillföra olika texturer på sin rätt. Rödlöken mjuknar lite i lagen. Färgen på lagen blir riktigt mörkröd. Den går att äta detta nästan på en gång om man vill men inläggningen blir som bäst efter ett par dagar, så ha lite framförhållning.
Inläggningen av dessa röda härligheter håller i kylskåpet i ett par veckor så gör en stor batch. Vi åt godingarna till köttfärslimpa, kokt potatis och gräddsås. Den mjuka köttfärsen med den krispiga kålen var en riktigt god kombination. Efter några dagar åt vi kålen och löken igen fast då till chili. Fantastiskt gott till båda rätterna!
Inläggningen passar säkerligen som ett nytt inslag på julbordet också? Eller på annandagen till dina överblivna spjäll. Goda rester som passar till grund för streetfood. Toppa till exempel dina tacos med krispig inlagd rödkål och rödlök, mums!
Ingredienser till inlagd rödkål och rödlök
- 3 dl fint strimlad rödkål
- 1 liten skivad rödlök
- 1/2 dl färsk eller frusen persilja, den färska blir dock snyggare i lagen och är lite godare.
- Lite salt
- 1-2-3 lag
Gör så här
- Gör en 1-2-3 lag.
- Skiva rödlöken i 5-7 mm tjocka skivor.
- Skiva rödkålen i tunna strimlor.
- Hacka persiljan om du inte har valt fryst färdighackad.
- Blanda ihop kålen och rödlöken med persiljan i en bunke och tillsätt salt.
- När lagen har kallnat så är det bara att hälla den över kålen och löken.
- Förflytta din färdiga batch med inlagd rödkål och rödlök till en fin glasburk och låt stå 30 min upp till 2 veckor.