ReceptTillbehör

Pärllökar, ugnsbakade – ett gott tillbehör

Ugnsbakade pärllökar

Ugnsbakade pärllökar är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör som passar till mycket. Pärllökar har god mild smak och bra storlek till att vara just tillbehör och så är den snygg! I det här receptet har jag valt att krydda lökarna med rödlök och timjan. Man kan med fördel ösa dom lite i ugnen med det goda smöret som jag stekt rödlök och timjan i.

Lökarna serverade jag i detta fall till kåldolmar gjorda på savoykål. Man kan också skiva ugnsbakad pärllök till sin tacowrap eller som tillbehör till köttfärslimpa. Passar till mycket med andra ord.

I lökhyllan finns gott om andra smålökar som man också kan ugnsbaka. Ibland kanske man vill ha något med färg och då finns passande små steklökar som är röda. En slags minirödlök. Dessa rödlökar är jättebra om man gör små snittar och ska toppa med rödlök. Skivar man löken så blir det perfekta små minilökringar. Mycket snyggt tycker jag och bra storlek.

Det är lite piller med skalet, det är oftast tunt och går sönder i små små bitar när man skalar. Kanske finns det något bra knep för att få bort skalet på ett enklare sätt? Kanske man kan skålla dom lite snabbt? Har inte provat men återkommer om jag får för mig att testa.

Ingredienser

  • 8 pärllökar eller fler?
  • 1/2 finhackad rödlök
  • ca 1 tsk timjan
  • Smör

Gör ugnsbakade pärllökarna så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala lökarna, det tar lite tid och är lite pillrigt. Kämpa!
  3. Skär av toppen och botten på lökarna och lägg dom i en liten ugnsfast form.
  4. Dra bort de små gulliga timjanbladen från några kvistar timjan, inga ”grenar” ska vara med.
  5. Stek rödlök glansig tillsammans med timjanbladen i smör i stekpanna.
  6. Häll över rödlöken och smöret över pärllökarna.
  7. Sätt lökarna i ugnen tills löken är mjuk och den goda doften har spridit sig i köket.
Summering av recept
recipe image
Recept
Ugnsbakade pärllökar
Skapare
Publicerad
Totalt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.