Prat

Ölprovning från Black IPA till Sour Ale

Från-Black-IPA-till-Sour-Ale

Gjorde en ölprovning med väldigt blandad innehåll. Black IPA, Sour Ale, Hazy IPA och Porter i en härlig blandning. Bland det bästa med öl är ju just att det är att det finns så många olika stilar. Det finns alltid nya smaker att upptäcka. Nya smaker att testa tar aldrig slut. I denna provning hittade vi några riktiga höjdare och en besvikelse.

Amager – Trillium Sigtebroad IPA

Amager Sigtbroad
Amager Sigtebroad

Amager, ett danskt bryggeri som inte bara brukar leverera bra kvalitet med sina ölar utan också snygga flaskor.  Denna är ett samarbete med amerikanska Trillium Brewing Co.

På etiketten, (eftersom vi tittade på Nakna Pistolen igår) så ser det ut som det är Pricilla Presley som står och skär bröd. Man har just siktat på att använda samma ingredienser som till ett gammalt danskt bröd i denna öl.

Humledoften slår en direkt när man poppar upp kapsylen. Det doftar härlig NEIPA på hela altanen.

Väl i glaset ser det helt fantastiskt ut. Mycket trevlig och fin gyllengul som är väldigt hazy. Precis som man förväntar sig. Det är en snygg öl och den ser ut som om man pressat ner en aprikos genom en sil.

Panelen består av två medlemmar och den andra panelmedlemmen gillar inte riktigt denna stil av IPA. ”Det är först fruktigt fräsch och friskt som sen blir till beska i alldeles för stor kontrast. Blir bara knas för mig. Avslutning drar för mycket. Får fan ont alltså.

Medan för undertecknad är detta bland det bästa man kan dricka. Ett riktigt gott humlejuice av hög kvalitet. Rekommenderas varmt till alla som uppskattar ölstilen.

Den får 4 färska citrusfrukter i betyg.

Fullers & Friends – Rebirth

Fullers & Friends - Rebirth
Fullers & Friends – Rebirth

Ytterligare en leverans från Fullers & Friends som är ett koncept där Fullers gör samarbeten med andra regionala favoritbryggerier. Rebirth är den andra vi testar i serien.

Även denna blir snygg i glaset med en ljus bärnstensfärg. Trivsam att titta på.

Man har i den här försökt, tillsammans med Moor Beers,  återskapa den klassiska Fullers ESB som har varit en stor framgång. Den skulle återfödas i ny tappning. Rebirth. Resultat är mycket bra.

Smaken är komplex och intressant. Känns som receptet är väldigt genomtänkt och välgjort. Känns lite unik på nåt sätt. Mycket smak och humle. Det hittas sviskon, och Katrinplommon ganska snabbt. En väldigt god öl.

4 humlor får Rebirth i betyg.

Beerbliotek – Black Ale Chilli

Beerbliotek - Black Ale Chilli
Beerbliotek – Black Ale Chilli

Beerbliotek levererar alltid hög kvalitet på ölarna. Vi har många favoriter som kommer från dom så det är alltid spännande att testa något från Beerbliotek. Inte heller denna blev en besvikelse.

Här har vi en Black IPA som är en IPA variant som är väldigt mörk eller till och med svart. Färgen får den ifrån den malt som används. Smaken blir ofta lite rostad med toner av choklad eller knäck. Man använder också humle som ger citrustoner.

Sen kommer chillin som en bitchslap.

Black Ale Chilli var bryggeriets första öl som bryggdes och man firar nu 5 års jubileum och bestämde sig för att brygga denna en gång till för att fira det.

Vid upphällning ser vi att den är svart som natten. Choklad och kaffetonerna som man känner gör att doften känns lite”stoutig”. Känner spontant att jag vill ha den i en chiligryta.

Dom lovar på burken att den har ”a bit of a kick” och det stämmer. Tar man ett par rejäla klunkar så bränner det till lite grann. Börjar med lite fuktighet. Sen kommer chillin som en bitchslap. Chillin tillsammans med humlen och stoutigheten skapar en intressant kombination. Efter att det bränner till lite så tränger sig lite 70% (eller högre) kakaochoklad och lakrits igenom.

Tänker också att det skulle nog funka bra till en dessert. Typ en pannacotta. Där chillin blir en bra kombo till det söta.

Fyra starka chillifrukter får de i betyg.

Anchor – Coffee Porter

Anchor - Coffee Porter
Anchor – Coffee Porter

En porter tillhör inte vanligheterna att vi testar. Men skall man göra en bladad test så ska man. Vi häller upp och ser är det är svart. Vad ska det var liksom? Det är en porter.

Byggnaden som Anchor har sitt bryggeri i var från början just ett kafferosteri. Och det kändes att det var dags att göra en Coffee Porter. Så tillsammans med en lokal rosteri så skapades denna dryck.

Etiketten är en klassisk Anchor etikett med hög igenkänningsfaktor.

Smaken är inte riktigt som man förväntade sig. Smaken var lite söt. Det var lite av en överraskning. Kan vara så att Chili Alen innan har bränt av några flimmerhår men vi känner inte av nåt kaffe direkt. Sen kanske det är amerikanskt kaffe som det syftas på. Det kan ju vara lite blaskigt. 🙂

Skriver man kaffe så skall det smaka kaffe.

Tycker inte att denna var så jätterolig. Skriver man kaffe så skall det smaka kaffe. Den här blir lite mer som blaskig kaffe med socker. Lite trist. Hade en del förväntningar.

Det finns många stoutar/portrar som är bättre. För oss är det sötman som förstör den.

Mot slutet av testet vid en rap så dök smaken gul skumbanan upp. Och efter en klunk till så kan man konstatera att sötman i denna är skumbanan. Inte den med choklad på utan den gula.

Två kaffebönor i betyg.

Lagunitas – Dark Swan

Lagunitas - Black Swan
Lagunitas – Black Swan

Dgas för en Sour Ale då. Och inte vilken som helst utan från Lagunitas. Gillar generellt det som Lagunitas brygger och deras IPA och Pale Ale är en favoriter som ofta finns i dryckeskylen. Förväntningarna är höga inför denna.

I glaset ser Dark Swan ut som svartvinbärssaft. Det ser trevlig och läskande ut. Jag brukar gilla sour ale och säsongen för det startar nu.

I smaken hittar man mycket svarta vinbär. Det var väldigt tydligt. Sen finns en del andra lite svårdefinierade kryddor också som simmar omkring i smakbilden. Man känner ändå på nåt sätt att det är en Lagunitas man dricker. Det är inte den mest Sour av dom Sour Ale som jag testat. Inte en Trolltunga direkt så att säga. Men surigheten finns där och vill man ha en läskande öl utan att det drar för mycket i mungiporna så blir denna perfekt.

Mörka svanen får fyra mörka bär i betyg.

Nyfiken på Stigbergets öl? Här är ett minitest med tre stycken öl från Stigbergets.

Stinas Mat & Prat finns på Untappd för den som är intresserad av spontantester av olika öl.

Följ mig gärna också på Instagram eller på Facebook för inspirerande matbilder.

Amager - Vinner testets snyggpris.
Amager – Vinner testets snyggpris.
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.