Fisk och skaldjursgryta är en klassiker som det finns gott om utrymme för improvisation. Välja och vraka som man vill i fisk och skaldjurs-disken. I min gryta har jag valt att blanda lite olika gott från havet med goda grönsaker.
Se till att koka grönsakerna lagom mjuka och blanda ner fisk och skaldjur sist. Annars riskerar du att skaldjuren blir torra och sega och att fisken smular sönder. Till fisk och skaldjursgryta kan man som jag servera en aioli och citron men det går också bra med en klick cremé fraiche.
Grönsakerna ska ju vara själva basen på grytan så välj med fördel många olika sorters grönsaker vilket ger en god och mättande grund. Jag brukar tjata om att välja mogen citrus också. Välj en citron som har tunt skal och är lite mjuk. Till sist välj bra dill! Det ska dofta dill ordentligt och den ska vara grön och frodig.
Grytan serverar man genast. Ska du värma den dagen efter så var försiktig. Värm inte på för hög temperatur, då kommer fisken att koka sönder. Toppa med aioli, citron och färsk dill. Min aioli gjorde jag på rapsolja från Nibble gård som passar bra till grytan. Om du bara ska äta med bröd skulle jag rekommendera vanlig rapsolja. Sugen på fler grytor? Prova den här!
Det här behöver du till fisk och skaldjursgryta 6-8 portioner:
- 2 gula lökar
- 400 g rotselleri
- En fänkål
- 1/2 röd paprika
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g kastanjechampinjoner
- 250 g grön sparris
- 300-350 g skaldjur, jag hade musslor och kräftstjärtar
- 1,5- 2 kg fisk, jag valde lax och torsk
- Smör att steka i
- 1 dl äppelcidervinäger
- 4 msk tomatpuré
- 1 buljong eller fondtärning
- 2 l vatten
- 2 tsk chili ancho-pulver
- Svartpeppar och salt efter behag
- 1/2 dl hackad dill
Gör så här:
- Hacka lök, selleri, paprika och fänkål i lagom stora bitar.
- Riv vitlöken och ha ner i grytan.
- Stek grönsakerna i smör i några minuter.
- Häll ner vinäger och låt koka en liten stund.
- Skär svampen i bitar och tillsätt i grytan.
- Tillsätt tomatpurén och fräs den en stund med grönsakerna.
- Dags för buljongtärning eller fond.
- Hacka dillen och fös ner i grytan.
- Häll över vatten och låt allt bubbla på medelvärme i ca 25-30 minuter.
- Skär sparrisen i lagom stora matbitar och låt de koka med i grytan i ca 5-10 minuter.
- Dela all fisk i kuber 2×2 cm ungefär.
- Tillsätt alla kryddor.
- Sist så ska fisken och skaldjuren ner i grytan och passas noga så de inte kokas sönder.
- Häll upp grytan i djupa tallrikar och servera med aioli.