Då var det dags för dom runda härliga favoriterna, köttbullar!
Stinas köttbullar lagar man enklast med en sats av grundreceptet. Man kan därefter krydda och spetsa dom med vad man har som favorit. Lök är en vanlig ingrediens i köttbullar som vuxna gillar men oftast inte barn. Ett tips då är att riva ner löken och blanda i färsen, det blir ju så gott!
Köttbullar
Stek på köttbullarna och samla dem i en stor gryta. Häll lite vatten i pannan efter stekningen för god sky och bas till sås. Ös över skyn i grytan som på låg värme ska puttra under tiden du steker nästa omgång. När alla köttisarna är färdigstekta kan du fylla på grytan med såsingredienser.
Var noga med att rulla dina köttbullar ordentligt så att de inte spricker sönder vid stekning, man kan blöta händerna med kallt vatten så kladdar dom inte fast och blir jämna och fina.
Gräddsås
Klassisk gräddsås görs lätt utav skyn från dina bullar och vanlig härlig fet vispgrädde. Låt bubbla i godan ro, ju längre desto bättre. En god sås blir det när allt har fått bekanta sig i grytan ordentligt. Eventuellt kan man tillsätta krydda eller lite soja, svartvinbärssaft eller nåt annat för viss karaktär.
Glöm inte att smaka av med salt och peppar. För utom tid så är oftast det som man har glömt om det saknas nåt som man har svårt att sätta fingret på.
Potatismos
I det här receptet gjorde jag ett potatismos av smör, mjölk ,salt, vitpeppar och en mjölig sort potatis. Om man vill piffa till utseendet på moset utan sprits kan man använda en gaffel och räffla moset. Glöm inte att smaka av moset ofta för bästa resultat. Kanske behövs det mer smör eller salt?
Till jul kan man krydda köttbullarna med kryddpeppar. Själv föredrar jag dom naturella eller med lök och kryddar hellre tillbehören.