Pasta och PizzaRecept

Rosmarin- och paprikaköttbullar med pasta och ostsås

Rosmarin är en örtkrydda med skarp karaktär och mycket smak. man får vara ganska försiktig så att den inte tar över hela rätten. Den här gången kändes det helrätt med att rosta rosmarin, röd paprika, vitlök och olivolja i ugnen och sedan mixa och blanda i köttbullssmeten. Köttbullarna blev härligt orangea och doftade fantastiskt!

Mina köttbullar skulle dock behövt mera bindningsmedel i form av mer ströbröd eller ägg, några gick sönder i kokningsprocessen.. Kokningsprocess ja, jag gjorde en god tomatsås som fick koka länge med stjälkselleri bland annat. Sedan la jag ner mina små köttbullar i såsen där de fick koka klart tillsammans med salsiccia som var kryddad med piri piri och vitlök.

Receptet liknar kanske frikadeller lite grann i detta skede, som också är jättegott.

Mycket smaker blev det och som nästan alltid när det skapas så tar idéerna aldrig slut! Till detta gjorde jag en supergod champinjonsås med creme fraiche, vitlökssmör, skogschampinjoner, fond, vinäger och riven grana padano-ost.

Köttbullarna blev härligt orangea och doftade fantastiskt!

Själva slutklämmen på rätten blev en riktigt lysande grön olja på kallpressad och oliv-olja som jag mixade med 2 krukor basilika, salt och vitlök och så lite färsk persilja förstås!

Det här receptet är för 15 personer då jag levererade lunch men kan naturligtvis halveras.

Hackad grön paprika

Ingredienser till köttbullarna med rosmarin

  • 4 Röd paprirka
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 1 matsked torkad rosmarin eller efter tycke och smak.
  • Ca 1 dl olivolja
  • 1,6 kg nötfärs
  • 3 ägg
  • 2dl ströbröd
  • 5-6 dl vatten
  • Salt, peppar.

Ingredienser till tomatsåsen

  • 3 Burkar finkrossade tomater
  • 1 finhackad grön paprika
  • 2 hackade gula lökar
  • En förpackning stjälkselleri
  • 1 matsked erös pista
  • En tsk ancho chili, mald

Ingredienser till champinjonostsås

  • 800 gram skogschampinjoner iskivor
  • 2 msk vitlökssmör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 dl laktosfri creme fraiche (går bra med vanlig)
  • En fond du chef ”tärning”, den är ju mer som en liten geléklump.
  • Salt, peppar.
  • 4 dl pastavatten

Ingredienser till Basilikaoljan

  • 2 krukor basilika
  • 2 dl kallpressad rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1 riven vitlöksklyfta

Andra ingredienser

  • Sex färska salsiccia-korvar med vitlök, piri, piri och olja. det finns andra smaker som man också kan ta!
  • En kruka färsk persilja.
  • 1 kg spagetti

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kärna ur, skölj och dela på den röda paprikan.
  3. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
  4. Ta fram en plåt och lägg ut paprika och vitlök på den.
  5. Sprinkla över olivolja och krydda med rosmarin.
  6. Blanda runt ordentligt.
  7. Grilla paprikan och vitlöken i ugnen i ca 25-30 minuter.
  8. Under tiden gör du tomatsås.
  9. Hacka grön paprika och lök.
  10. Fräs upp i lite olivolja i en stor kastrull.
  11. Häll ner krossad tomat.
  12. Skölj och skiva sellerin i cm stora bitar och förpassa i tomatsåsen.
  13. Salta och peppra.
  14. Ta ut plåten med paprika och vitlök och låt allt svalna.
  15. Mixa med mixerstav allt som legat på plåten.
  16. Blanda ägg, ströbröd, vatten, salt och peppar i väl tilltagen bunke.
  17. Blanda ner paprikakrämen och nötfärsen.
  18. Rulla köttbullar och lägg på en bricka eller skärbräda.
  19. Lägg ner några köttbullar åt gången i grytan med tomatsås och låt koka på medelvärme under lock.
  20. Efter några minuter kan du röra runt lite försiktigt så att köttbullarna blir kokta runt om.
  21. Skölj och skiva champinjonerna.
  22. Stek champinjonerna i vitlökssmöret.
  23. När svampen fått färg, tillsätt creme fraiche, vinäger.
  24. Dags att fylla på med fler köttbullar i grytan och skära upp salsiccian som också ska ner i grytan.
  25. Mixa basilika, oljor och riven vitlök.
  26. Koka upp pastavatten med mycket salt och olivolja.
  27. Dags att fylla på korv och köttbullar!
  28. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
  29. Innan avhällning/silning, skopa ur ca 4 dl pastavatten och häll ner i svampsåsen.
  30. Häll av pastan.
  31. Riv en hel Grana Pandano-ost och skrapa ner i champinjonsåsen och blanda.
  32. Hacka persiljan.
  33. Lägg först  upp pastan, sedan tomatsåsen med korv och köttbullar. Efter det champinjonsåsen. Droppa över basilikaoljan snyggt och strössla sedan över färsk persilja.
Det blev en riktigt snygg matlåda också!
Det blev en riktigt snygg matlåda också!
Summering av recept
recipe image
Recept
Rosmarin/paprika-köttbullar, pasta och ostsås
Skapare
Publicerad
Tags:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.