Potatis- och purjolökssoppa är en lättlagad soppa med massa nyttigheter. Passar extra bra på vinterhalvåret kanske? Servera soppan efter en dag i pulkabacken eller efter skidturen eller den långa promenaden i minusgrader. Varmt, gott, nyttigt. Eller om man har tröttnat (??) på grillat för en dag på sommaren.
Man kan såklart variera purjolökssoppan med att tillsätta fisk, broccoli, morötter, toppa med räkor eller om man ser nåt annat gott i sin kyl eller i affären.
Kanske tillhör du en sådan som jag som gillar en riktigt god soppa till förrätt? Då kan man göra mindre portioner och toppa med något gott. Räkor, musslor eller varför inte grillad fänkål och massor med färsk dill?
Har man lite extra tid så kan man göra bloggens egna grönsaksbuljong. Det som tar tid är att den ska bubbla och reducera i några timmar. Det går naturligtvis att göra långt i förväg. Man kan sedan använda all buljong/fond eller frysa ner i istärningar till ett annat tillfälle.
Den kommer att höja smaken på din purjolökssoppa till nya höjder kan jag lova!
Ingredienser
- ca 5 medelstora potatisar
- 1 hel purjolök
- blomkålsbuketter från ett halvt blomkålshuvud
- 1gul lök
- en skvätt vitt vin, 1 till 1,5 dl
- ca 4 dl mjölk
- ca 1/2 liter vatten
- buljongtärning
- ELLER fond/hemgjord buljong istället för buljongtärning och vatten
Gör potatis- och purjolöksoppa så här
- Skala och tärna potatisar i kuber eller bitar.
- Förkoka tills potatisen är någonstans mellan rå och klar ca 10 minuter beroende på storleken på bitarna.
- När man känner med potatisstickan ska det vara lite motstånd.
- Häll av potatisen.
- Hacka löken och fräs den glansig med lite smör i stekpanna.
- Ta fram en stor kastrull.
- Häll i vin i kastrullen och koka upp.
- Tillsätt buljongen eller tärningen och vatten.
- Dax för blomkålsbuketterna katt entra kastrullen och koka tills dom är supermjuka.
- Mixa med mixerstav, vätskan med lök, buljong, mjölk och blomkål till en slät soppa i kastrullen.
- Skiva purjolök i 5mm-1 cm stora skivor/bitar.
- Fyll på soppan med potatisbitar och purjolök.
- Rör runt försiktigt och låt sjuda en liten stund, ca 5 minuter.
- Purjon skall vara lagad men inte bli sladdrig.
- Häll upp i mormors antika servis eller din ikeatallrik och servera.