Prat

Köttfärs, råvaran med möjligheter

Köttbullarna köar till stekpannan.

Köttfärs är en råvara som kan vara allt från räddaren i nöden när man måste fixa mat i panik till en råvara i lite mer sofistikerade rätter. Köttfärsen är också troligen den mest sålda köttråvaran i Sverige. Känslig är den också. Den vill gärna bli lagad samma dag som den mals. Det går ju såklart att komma runt med diverse förpackningar med atmosfär och andra tricks. I frysen kan den ligga i 8 – 12 månader. Bäst tinar du köttfärsen sen i en skål med kallt vatten. Att bara låta den ligga i rumstemperatur är inte att rekommendera.

Innan köttkvarnar gjorde man köttfärs med hjälp av en kötthack och själva färsen fungerade ofta som en fyllning. Det var också vanligt med köttpuré som man fick till genom att helt enkelt koka köttet tills det löstes upp. Låter inte så jätteaptitligt. Idag har vi ju också alla möjliga färs. Allt från nötfärs till sojafärs.

Att tänka på

Om man skall laga nåt med blandfärs eller fläskfärs så är det viktigt att man steker färsen ordentligt, den vill man inte ha medium rare. Skall man göra något halvrått eller rått så är det endast nötfärs som gäller. Något att tänka på också är centralförpackad köttfärs som är i slutet av sin hållbarhetstid. Den har inte blivit gammal i en naturlig process så man kan inte riktigt veta vad som händer där. Bäst är att köpa hem butiksmalen köttfärs. Då vet man vad man får. Allra helst ekologisk köttfärs.

Rätter med köttfärs

Vanligaste rätten är nog ”spaghetti med köttfärssås” som finns i lika många varianter som det finns hemmakockar. Sen är möjligheterna oändliga. En sökning på köttfärs t.ex. Pinterest visar alla möjliga kreationer.  På instagram kan man också hitta en hel del kreativa köttfärsrätter. Eftersom detta är köttfärsblogg så hittar du såklart en hel del köttfärsrätter här också.

Mer att läsa: ett tidigare inlägg om köttfärs där jag kom in på lite andra saker. 🙂

Spett med köttfärs. Gott!
Köttfärsspett
Köttfärsås, den kanske vanligaste rätten med köttfärs.
Köttfärsås med drag

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.