Prat

Test av julöl – del 2

Startfältet i köttfärsbloggens test av julöl - del 2.

Andra delen av test av julöl 2014.  Om du har missar del ett i julölstestet så hittar du den här. Den här gången testas det en svensk, en dansk, en irländsk och två amerikanska julöl.

Öl som testas:

  1. Mariestads Julebrygd
  2. o’Haras Christmas Velvet
  3. Mikkeller Holiday Ale
  4. Brew Dogs Santas Paws
  5. Lagunitas Holiday Ale

Mariestads Julebrygd

Typ: Mörk Lager

Alkoholhalt: 5,8%

Systembolaget nummer11338

 

[one_half_first]
Mariestads Julebrygd.
Mariestads Julebrygd.
[/one_half_first][one_half_last]  [/one_half_last]

 

Mariestads bjuder inte på något extra i förpackningsväg. Genom sin 50 cl aluburk kan man om man har jättebra syn se att det står ”Julebrygd” med blek svart text. Om burken inte skulle stå bland julölen kan den lätt misstas för att vara vad som helst faktiskt. De flesta känner till Mariestads logo och just därför väljer denna.

På baksidan kan man läsa att just denna är en svensk jultradition. Om det här är svensk jultradition så vill jag som traditionsbunden inte vara del av den jultraditionen.

Doften av ”svensk jultradition” finns nånstans i horisonten och jag kommer osökt att tänka på julgranar i nån pool på Kanarieöarna. Så mycket tradition finns i Mariestads julebrygd.

Första intrycket vid upphällandet är: det ser ut som julmust! Skummet är som julmustskum och färgen är svart. Skummet upplöses dock snabbt och det är som att allt annat också försvinner i samband med detta. Kolsyra doft och smak. Det första spontana uttrycket från panelen är: åh fy den smakar skit.

Efter att ha taget lite mat och sedan en klunk Mariestads julebrygd ändras utlåtandet till: den smakar ingenting. Det kan vara vad som helst jag dricker. Det går inte att identifiera den längre. Dessutom är nu all kolsyra borta.

Sammanfattningsvis så konstateras att budskapet måste förmedlas till folket i bestämd ton: Köp inte den här! Det är ingen svensk  tradition att dricka äcklig brygd till jul och den här ska bara dansas ut ut ut!!! Annars tar glada julen slut slut slut.

o’Haras Christmas Velvet

Typ: Stout

Alkoholhalt: 6.0%

Systembolaget nummer11338

[one_half_first]
O'Haras julöl.
O’Haras julöl.
[/one_half_first][one_half_last]
O'Haras Christmas Velvet
O’Haras Christmas Velvet
[/one_half_last]

Testets hittills juligaste etikett. Vinterlandskap, tomteluvor och polstjärnan på vinterkall blåaktig himmel.

Doftar lagom behagligt. Stoutigt.

Smakar mest som en vanlig stout och inte så mycket bomfaderallanlej. Till maten fick dock O’haras äntligen lite ”velvet” över sig och kommer till sin rätt. En god matöl konstaterar panel, till och med en mycket god julmatsöl.

Mikkeller Holiday Ale

Typ: Ale

Alkoholhalt:8,0%

[one_half_first]
Mikkellers julöl.
Mikkellers julöl.
[/one_half_first] [one_half_last]
Mikkeller julöl.
Mikkeller julöl.
[/one_half_last]

Etiketten är det första som får oss att välja just denna till vårat julölstest. God jul till någon från någon-etikett pryder flaskan. En julklappsetikett på etiketten. Man kan ge bort och skriva direkt på flaskan. Praktiskt för A-lagare emellan tänker jag.

Åh jäklar vilken färg och till och med på skummet! Det är det första spontana utlåtandet från samtliga panelmedlemmar angående utseendet.

Dags att smaka denna 8% starka Holiday Ale. Ho ho ho!! (Jultomten utbrister) Extremt smakrik och rejält med bäska. Alla smakparametrar uppskruvade till max.

Till maten ger Mikkeller inte heller vika. Den kan säkerligen kombineras med både habanerosenap och piripirisill. Köttbullesmaken ligger knappast kvar efter 2 klunkar Mikkeller. På förekommen anledning testar också panelen habanerosenap på köttbullen. Mikkeller sköljer bort även denna smak.

Mikkeller är stark i smak doft och färg och erövrar som sagt det mesta. Om man tänkt provsmaka något på julbordet som ser äckligt ut kan man förbereda med ett glas Mikkeller. En klunk av drycken så är allt annat i smakväg julgransplundrat. För mycket av det goda? Så tycker panelen.

Brew Dogs Santa Paws

Typ: Ale

Alkoholhalt: 4,5%

Systembolaget nummer11338

[one_half_first]
Santa Paws. Brew Dogs julöl.
Santa Paws. Brew Dogs julöl.
[/one_half_first][one_half_last]
Santa Paws. Brew Dogs julöl.
Santa Paws. Brew Dogs julöl.
[/one_half_last]

klassisk Brew Dog-etikett  i julgrön färg med snöflingor. Så ser flaskan ut. Testets hittills svagaste alternativ om man inte vill dricka 8%-iga alternativ.

Vid upphällandet skummar den rejält och sedan stannar skummet kvar lite längre än som den ”första snön”.

Bra fart på doften!

Smakar rejält mycket både med och utan mat. Varken senap eller ris ala malta kan slå ut den kraftfulla smaken.

Gott ale till mingel, julbord eller både och.

 

 

Lagunitas sucks, Holiday Ale Brown shugga’ substitute

Typ: Ale

Alkoholhalt: 7,7%

Systembolaget nummer11338

[one_half_first]
Lagunitas Holiday Ale. Mycket god julöl.
Lagunitas Holiday Ale. Mycket god julöl.
[/one_half_first][one_half_last] Lagunitas Holiday Ale [/one_half_last]

Här har vi nog det längsta namnet, men så heter den. På ramen runt etiketten kan man läsa  förklaringen till varför Lagunitas holiday ale fått detta långa namn. Dom ber helt enkelt om ursäkt att dom i år inte har kapaciteten att göra deras berömda brown shugga’ ale, därav namnet substitute. Etiketten på framsidan förutom det långa namnet visar följande: En korsfäst jultomtestjärna.

Trots etikettens ursäktande har panelen ändå ganska höga förväntningar då Lagunitas är lite utav en favorit.

Klassiskt ale utseende med ljuvlig doft av honung och sirap.

God smak såväl utan och till mat. Till maten framträder dock beskan lite mera och passar utmärkt till både senapen och köttbullarna.

För den som inte gillar mörkt och ändå vill ha något extra som passar till julbordet så kan Lagunita bidra till en å helga natt!

 

 

Skum av julöl
Skum av julöl
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.