Prat

Stigbergets öl – minitest med två IPA och en APA

Stigbergets - Minitest

Stigbergets är ett Göteborgsbaserat bryggeri som blivit en av favoriterna. Speciellt bland humleälskarna. Det är kul att följa dom och se vad dom hittar på för något. Förutom en massa god öl så har dom också en av dom bästa ”Om oss”-sidan ever.

Stigbergets - West Coast IPA
Stigbergets – West Coast IPA

Stigbergets -West Coast

En IPA med 6,5% i alkoholhalt.

Fiskmåsen! Älskar den väldigt humliga doften som blandas med mycket frukt. Färgen är inte så jättetrevlig dock. Ser lite blaskig ut.

Smaken är fantastisk på denna. Alla komponenter sitter där dom ska. Beskan tar inte över något utan är precis så mycket som det ska vara. Det är många frukter i den lena smakbilden. Det är en njutning att dricka och känna smakerna i varje munfull.

Tillhör helt klart en av favoritölen. En mycket bra, som dom själva uttrycker det, västkustskt humlejos. Rekommenderas starkt till alla humleälskare.

Fyra tjocka fiskmåsar i betyg.

Stigbergets - Amazing Haze
Stigbergets – Amazing Haze

Stigbergets -Amazing Haze

En IPA på 6,5 procent. Eller som Stigbergets själva uttrycker det. Humlejos, torrhumlad upp i brygga. Med Mosaik för den som är intresserad av det.

Direkt när man poppar upp kapsylen så träffas man av en doftbomb av humle och frukt. Främst citrus. Det är riktigt trevligt och förväntningarna för smaken skjuter upp i höjden.

Vi häller upp och ser att även den grumliga färgen som man ser i glaset är ljuvlig och inbjudande. Man vill smaka på en gång. Och det gör vi också.

Smakerna är fantastiska och denna har lite mer kropp och tyngd än West Coast. En hel del beska med näst intill perfekt balans på ingredienserna. Man vill luta sig tillbaka och nynna på en bra melodi och känna dom olika smakkomponenterna. ”Bara att köpa” som Frithiofsson sagt om nåt vin på TV4 Nyhetsmorgon. Är man en ölälskare så är det här en öl som man inte får missa.

En annan roligt grej som jag läste nånstans runt påsk på bolaget:

Amazing Hare, vilket roligt namn på en påsköl.

Fyra stora starka harar i betyg som West Coast även om denna faktiskt är snäppet bättre. Fast det är målfoto som gäller.

Stigbergets - Sublimo
Stigbergets – Sublimo

Stigbergets – Sublimo

Sublimo är en ofiltrerad och opastöriserad APA med en procenthalt på 5,5.

Etikett med nån figur som visade sig vara en delfin. En deflin som ser ut att ha lite ont uppsåt. Kanske undermedvetet med tanke på namnet.

Den är snygg i glaset med en färg som ser riktigt trevlig ut. Ljus och grumlig. Doften är bra med mycket humle.

Smaken är fruktigt men lite vattning. Den har dock mer frukt än vad doften utlovar. Man får tyvärr lite känslan av att det utspätt. Kolsyran är väldigt knapp. Det kommer en ordentlig beska i eftersmaken som ligger kvar rätt så länge.

Slutsatsen blir att den är ganska liten i kroppen. Mycket fruktsmak med trevlig beskhet i eftersmaken men däremellan finns tyvärr vattnet. Man, som jag nyss läste i en ölgrupp, hjular inte av lycka men den är OK. Den är dessvärre inte värd sina 33 kronor. Då finns det många andra alternativ som det är mer ummph i.

Knappt tre delfiner i betyg,

 

Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.