När man läser recept på chili så verkar det som att det är direkt förenat med landsförvisning om man inte gör detta på rätt sätt. Gud nåde den som blandar i tomater eller bönor i en chili. Beslutade mig för att hålla på reglerna angående just dom två varorna och smög ner lite annat i mitt recept.
Resultatet blev såå gott! Åt för mycket och blev tvungen att ligga ner och vila efteråt. Så, sätt igång att hacka! Det tar hela eftermiddagen att laga chili men det är det värt.
Det du behöver göra är att hacka, det grytan behöver göra är att koka i flera timmar.
Testade nyligen en variant på nedanstående där jag hade i en kopp stark kaffe och några rutor mörk choklad (75%). Pressade i en halv lime också. Funkade utmärkt.
En annan sak som inte är med i receptet nedan är att kärna ur och koka några anchochili en stund. Därefter hacka dom och lägga i grytan tillsammans med vattnet som chilin kokade i.
Ingredienser till chili
- 1 kg högrev. Till denna använda jag ekologiskt.
- 1 jalapeno
- 1 chili
- 4 stora klyftor med färsk vitlök
- Smör
- Chili Explosion
- Porter 50 cl.
- 1 liten rökig kryddig korv
- 1 oxbuljong (jag avände en ungersk gulashbuljong)
- 2,5 dl vatten
- 125 gram bacon
- 1 lök
- 1 röd spetspaprika
- 1 grön paprika
Gör chili så här:
- Ta fram en rejäl gjutjärnsgryta. Funkar med andra grytor men det blir bäst med en i gjutjärn.
- Rensa och skär högrevsköttet i mindre bitar och stek i grytan. Krydda med chilikrydda. Jag använde Chili Explosion.
- Häll i Portern plus buljongen när högrevet stekts lite.
- Hacka korven, jalapeno och chili i små bitar och lägg i.
- Hacka löken och paprikan och lägg i.
- Skär upp bacon i småbitar och blanda ner i grytan.
- Pressa i vitlöken.
- Häll i vattnet.
- Koka 3-4 timmar till önskad konsistens.
- Servera med tortillachips, creme fraiche och en kall Corona med lime.






Här är ett rätt roligt recept på denna rätt.
