Härom lördagen så gjorde vi lågtempad hel högrev till tacomyset. Kom då på att grillad högrev inte kan bli fel. Perfekt glöd på briketterna, ett välknådat och vinmarinerat kött. Köttklumpen va dock så pass stor att jag valde att dela den på hälften. Högrev har ju en del kappor, hinnor och fett så jag valde att dra isär köttet där det delats naturligt av fett och hinnor. Den sparade biten hade mer fett m.m så jag valde den till att bli ”pulled” till senare matlagningstillfälle.
Viktiga med detta kött är att inte överlaga om det inte ska vara i köttgryta eller annan typ av långkok. Det går inte att äta helgrillad högrev som är well done. Skosulor är inte gott och inte övergrillad högrev heller. Efter vilan i folie släpper köttet ifrån sig en gudagod sky som blev en så in i håvetes bra champinjonsås! Köttet serverades med hasselbackspotatis som toppats med panko och grana padano-ost.
Njut av härligt kött, sås och potatis på altanen i sensommarmyset eller vid vintergrillning gå in i stugan och värm dig. Det tar lite tid att grilla klumpen och den ska vändas och vändas och vändas men sen får man njuta gott!
Ingredienser till marinaden
- Rött vin
- Vitlök
- Anchochilipuliver
- Rökt paprikapulver
- Timjan
- Kikkomans soja
Gör grillad högrev så här
- Blanda ihop marinadens alla ingredienser. Man får höfta själv med mängderna efter tycke och smak.
- Knåda in marinaden ordentligt i högreven. Det blir geggigt.
- Låt ligga i kylskåp. Inte nödvändigt dock. Marinera minst 30 minuter eller längre.
- Tänd grillen. Öppna en öl eller häll upp ett glas vin eller om det är vinter, glögg?
- När glöden är perfekt (se bild nedan) knådas köttet en sista gång och läggs sedan på gallret.
- Vänd köttet ofta. Helgrillad högrev får absolut inte gå för länge. Då blir det tuggummi av allt.
- Ytan skall vara fast och innehållet lite gungigt.
- Ta av köttet och klä in den i foliedräkt. Låt vila i 20 minuter.
- Under tiden kan du göra färdigt dina tillbehör kanske föredrar du tzatziki?
- Öppna sedan foliepaketet försiktigt och spara skyn. Den kan användas till bland annat supergod champinjonsås.
- När potatis, sås och tillbehör är klara så är det dags för köttet.
- Ta fram köttet sist annars blir det kallt, skär snygga skivor och servera med favorittillbehör.