ReceptVegetariskt

Vegetariska kålknyten med ingefärssirap

Jag har fått en ”prova på” leverans med ingefärssirap och lite andra ingefärsprodukter, så trevligt 🙂 . Ingefära är ju en spännande och ibland lite svår råvara tycker jag. Om man hittar rätt så blir det väldigt gott. Ingefäran har ju rätt så brett användningsområde från goda ingefärsbiffar till knapriga ingefärsflarn.

De tre produkter jag jag fick i leveransen var någon slags seg lakritskola, sirapen och en syltad ingefära. I dessa tre fall har jag valt att tänka utanför min box. Jag tycker att det är enklast att tänka pannkakor och glass ihop med ingefärssirap så bara för det så utmanar jag mig själv med dessa vegetariska kålknyten.

Spetskål och ingefärssirap
Spetskål är lite mildare än vitkål men påminner i smaken. Här tillsammans med den grymt goda ingefärssirapen.

Jag kommer naturligtvis att göra något med de 2 andra produkterna också. Gillar du ska du absolut testa att göra mina supersmarriga kåldolmar på savoykål, det tar lång tid att göra dom men är väldigt gott också.

Ingredienser till kålknyten med ingefärssirap:

  • 300 g quornfärs
  • En hackad gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Ett Spetskålshuvud
  • 2 dl riven rotselleri
  • 10 små eller 5 stora morötter i smala stavar.
  • 1 fond du chef
  • 1/2 till 1 dl ingefärssirap
  • 50-100 gram smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • Chiliflakes, salt, paprikapulver, hot chilisauce .
  • Gräddsås- 5 dl grädde, en fond du chef och 1 tsk soja.
Kålknyten med ingefärssirap
Kålknyten med och utan rosett med steksnöre.

Gör så här:

  1. Börja med att koka kålen i en stor kastrull med saltat vatten i ca 20 minuter, hela huvudet som det är.
  2. Pilla försiktig av blad efter blad från kålhuvudet och lägg på ett fat.
  3. Stek löken i lite smör och tillsätt quornfärsen och 2 msk rapsolja.
  4. När färsen är fräst tillsätt salt, riven vitlök och kryddor.
  5. Tillsätt grovt riven rotselleri vatten och vin och låt koka på medelvärme tills vätskan kokat bort.
  6. Skala och skär morötterna i stavar som är ca 5-7 mm breda.
  7. Koka morötterna i saltat vatten i ca 2 minuter och häll av för att svalna.
  8. Vispa ihop såsingredienserna i en kastrull och låt såsen koka på svag värme.
  9. Fyll kålbladen med 4-5 stavar morötter och en stor sked färsröra.
  10. Vik ihop kålen till ett litet paket och knyt ett steksnöre på mitten  för att paketet ska hålla ihop.
  11. Stek knytena gyllene i rejält med smör och ingefärssirap.
  12. Lägg upp på ett fat och töm smöret och den karamelliserade ingefärssirapen över de färdiga knytena.
  13. Servera med färsk eller inlagd gurka och eventuellt mer ingefärssirap.

 

Summering av recept
recipe image
Recept
Vegetariska kålknyten med ingefärssirap
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.