Men jag gillar ju inte moussaka? Eller jag har nog inte ätit en som är riktigt bra? Tanken på aubergine får mig att olängta efter moussaka. Vad kan jag tillföra rätten för att jag ska tycka att den ska tilltala mig? Hmm… Man måste inte ha aubergine i tänker jag och gjorde bloggens moussaka utan det lila slagträt, aubergine alltså. Jag stekte zucchini och gjorde en god ostsås.
Resultatet blev gottigt och mättande som bara den! Servera gärna en härlig grönsallad till, den saknade vi!
Ingredienser moussaka utan auberginer
- 1 medelstor zucchini
- 6 st medelstora potatisar
- 3 st plommontomater
- 600 gram nötfärs
- 1 tsk oregano
- 1 tsk paprikapulver
- rikligt med grovmalen svartpeppar
- salt
- 1/2 tsk cayennepeppar
- en sats med köttfärsbloggens ostsås
Gör så här
- Skiva en medelstor zucchini i ca 3 mm tjocka skivor.
- Skala 6 st medelstora potatisar och skiva.
- Skiva 3 st plommontomter.
- Skiva en halv lök.
- Stek zucchini i stekpanna med olivolja tills dom fått färg och glöm inte att salta!
- Fräs färsen i gjutjärnspanna.
- ta fram en Ugnsform och smöra/olja lite i botten.
- Varva färs, potatis, zucchini, tomat och lök och salta peppra och krydda emellanåt.
- Häll över ostsåsen i formen med färs och grönsaker, ringla så att allt täcks av härlig sås.
- Grädda i ugnen på ca 180-200 grader i ca 45 min.
- Ta ut moussakan och låt vila i 10-15 minuter.
- Servera med grönsallad och kanske lite tzatziki?
Ostsåsen
- Fräs 3 pressade vitlöksklyftor i lite smör i en kastrull.
- Tillsätt 2 dl grädde och 2 msk creme fraiche.
- 3 dl mjölk uppvispat med ca 1/2 dl mjöl.
- Salta och peppra.
- Koka upp såsen ca 10 minuter.
- Stäng av plattan och rör ner ca 2 dl riven ost tills den smält.
Kalla såsen
- Blanda 3 dl grekisk yoghurt med 1/3 fiiinhackad röd paprika och 1/4 fiiinhackad gul lök.
- Krydda med olivolja, svartpeppar och salt.
Summering av recept

Recept
Moussaka utan auberginer och med zucchini
Skapare
Stina Karlsson
Publicerad
Totalt
Genomsnittsbetyg




