Potatismos i olika konstellationer passar nästan till allt. Man kan ha det till kött, fisk, fågel och självklart till färs och framför allt till köttfärs.
Ett klassiskt potatismos med salt, peppar och smör.
Eller hacka ner persilja.
Blanda hälften av potatisen med jordärtskocka, lyxa till med cheddarost, krydda med finriven persiljerot.
Gratinera moset i ugnen. Listan kan göras lång.
SÅ:
Vilken potatis skall man välja? Välj en mjölig sort och vänta tills det blir mörkt. Det vill säga gör inte mos på färskpotatis på sommaren! Var sak har sin tid.
Jag valde att göra mitt mos med potatis, jordärtskocka, persiljerot, persilja och riven cheddar. Det vill säga allt gott tillsammans. Det blev jättegott eller som man säger: Gott mos!
Ingredienser:
- Potatis
- Jordärtskocka
- Persiljerot
- Persilja
- Riven cheddar
Gör så här:
- Skala ett antal potatisar, för 4 personer ca 8 st små-medelstora.
- Dela potatisen grovt.
- Skala och dela 4-6 jordärtskockor (beroende på storlek)
- Koka till potatisen är genomkokt, ordentligt genomkokt. Ca 20 minuter.
- Koka skockorna separat då dom är snabbare klara. Ca 10-15 min.
- Slå av vattnet.
- Pressa potatis och skockor genom en potatispress ner i kastrullen.
- Vispa med elvisp.
- Späd med mjölk till lagom konsistens. (ca 3 dl)
- Salta och peppra.
- Vispa med elvisp igen och klicka i 50 gram smör eller mer.
- Tillsätt en 1/2 dl finriven persiljerot.
- Blanda ner 1 dl hackad persilja och 1 dl riven cheddarost.