Prat

Ölprovning med frukttema mars 2018

Ölprovning Mars 2018

Vi kör en liten ölprovning så här en lördagseftermiddag. Det är alltid trevligt. Man kanske hittar nya favoriter eller nya hatobjekt. Idag har vi en witbier, en dubbel-IPA, en frukt-IPA och en Gose. En salig blandning där den röda tråden är frukt. För Stina som ogillar koriander, apelsin och grapefrukt kommer det att bli tufft. Vi kör. Först ut  ivår ölprovning är en Witbieren.

Vedett

En Witbier. Ingen av oss brukar historiskt sett gilla Wit, men tänker att man måste ju prova med jämna mellanrum. Vi kanske hittar nån som vi gillar eller så kanske smaklökarna har utvecklats åt nåt håll. En Witbier är ju ofta kryddad med koriander och redan där så blir det uppförsbacke för Stina. Att den är kryddad med både apelsinskal och koriander, två smaker som
hon ogillar mest gör inte saken bättre.

Men vi tar väl och smakar. Med öppet sinne. Tar ett par klunkar.  Blir alldeles tom. Det börjar med en smak som påminner om gamla sopor som stått och avslutas med nån sorts unkenhet.
Stina räcker fram armen till mig med orden ”jag vill vaska min”.  Vem gillar sånt här? Många uppenbarligen men inte vi. Det tar emot att vaska och det händer ungefär aldrig, men får vi inte ner detta.

Tanken från början om att man kanske ska prova en sån där veteöl igen visade sig inte vara nån bra ide. Man kan med all önskvärd tydlighet konstatera att vi inte ändrat smak gällande Witbier.  Fy bubblan.

Överkryssad kapsyl i betyg.

Vedett - Witbier

Effortless IPA

Burken gör att man får höga förväntningar. Man blir lite glad. IPA med grapefrukt. Måste ju bara var bra. Vi häller upp så får vi se.

Vi drar in en långsniff. Fy faan vad det luktar grapfrukt om det här. Nästa som att lukta på en läsk. Har för mig att det fanns nån Schweppes-dryck som hade samma doft. Ingen tvekan om att det är grapefrukt i den här.
Smaken då? Lika tydligt smak som med grapefruktdoften. Det är väldigt mycket, men samtidigt en balanserad, smak av grapefrukt. Effortless IPA gillas av båda panelmedlemmarna. Till och med av den som inte är så förtjust i grapefrukt i vanliga fall.

– ”Du har ju bara valt sånt som jag inte gillar. Är det nån kupp eller?”

Är Stinas kommentar efter ölprovning med koriander, apelsin och grapefrukt.

Denna öl levererar precis det den utlovar. Det är en grapefrukt i IPA-format helt enkelt. Utifrån det och att det är gjort på ett bra sätt måste det ju bli ett ganska bra betyg. Drycken får fyra kapsyler.

Extra plus också för bilden på burken. En kotte (?) som chillar i solstol och pressar grape i en öl.

Effortless Grapefruit IPA

I like to moob it moob it

Nästa i vår ölprovning en DIPA i rolig burk. Burken innehåller också en lång histora på som handlar om man boobs. Ifall det är orsakat av IPA eller om det är kebaben man äter efter en kväll med industrilager.

Omslaget ser först ut att vara ett gäng hipsters med skägg men jag vet inte. Killarna jublar i brynja och kallingar. Jo, det är hipsters. Och jag tror inte att dom jublar. Dom är fulla. Det är 8,8 procent i denna DIPA. Burken får full pott i betyg.

Vi häller upp och drar en sniff. Det rynkas lite på näsan åt doften. Den är lite diffus. En viss skepticism infinner sig. Det finns dock lite fruktighet, lite citrus.

Lika bra att ta ett par klunkar? Smaken är väldigt distinkt. Känns verkligen att det är en DIPA. Citrusen som fanns i doften återfinns tydligt i smaken. Närmare bestämt så är det pomerans. Pomerans är förresten en frukt man inte äter. Den är äcklig. Man har den i marmelad. Det är strecken i marmeladen som är pomerans. Man kan tydligen ha det i öl också. Smaken avslutas med en liten beskhet på slutet. Lite lagom sådär.

Stina får frågan om vad hon tycker.

– ”Jag börjar bli berusad. Det är vad jag tycker.”

Jag får känslan av att det här är en öl man vill sitta och smutta på länge. I en loungemöbel med nån skön musik i bakgrunden. Kanske innan man ska på nåt event. Det här är en öl som behöver få tid på sig att bli uppdrucken.

Efter att burken är uppdrucken förstår man omslaget. Man blir som dom på bilden. Man blir lite flummig.

Fyra kapsyler får den av panelen.

I Like To Moob It Moob It

Sour Apple Gose

Sist ut i startfältet på vår ölprovning. En Gose. Brukar gilla stilen men blir lite skeptiskt till att det är äpple. Äpple liksom. Kombinerat med suris. Kommer att tänka på en gammal Stefan Sauk-karaktär i
80-tals serien Lorry. Han som alltid var skeptiskt. Doktor Dängroth? Hette han så?

Första som slår en när man häller upp är det ser ut som äppeljuice. Man blir inte mindre skeptiskt av det. Nåja. Doften är mest ”suris”.  Man hittar definitivt inte äpple i doften. Eller så behöver jag ta Otrivin.

Lika bra att smaka då och få det överstökat. Stina gillar egentligen inte surisar.  Kan vara för att hon inte är förtjust i citrus. Vilket dessvärre har lite varit temat under hela testet.
Men denna var riktigt bra. Mycket förvånad. I bakgrunden finns tydligt smaken av äppelmust. Surigheten i drycken är precis lagom. Äppelsmak kombinerat bra balanserad surighet.
Riktigt bra och oväntad kombo. Det kommer definitivt att bli omköp av denna.

Tror faktiskt att vi får kora denna som testets vinnare idag. Även om det så klart är svårt att jämföra massa olika stilar. Men skitsamma. Det här blir vinnaren. Vi drar till med fem kapsyler.

Sour Apple Gose

Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.