ÖvrigtPrat

PFAS – högfluorerade ämnen nära din mat

stekpanna PFAS

Vad är PFAS?

Ordet PFAS betyder högfluorerade ämnen) är samlingsnamnet på ca 3000 kemikalier som används för att stöta bort vatten och smuts. De är inga naturliga ämnen utan är ämnen som är framställda av oss. Vi började användas dessa redan på 50-talet. Trots detta är kunskapen om flera av dessa ämnen är rätt låg.

Studier med försöksdjur har visat att höga halter dessa ämnen kan ge leverskador och påverka bland annat cellfunktioner och  förmågan att reproducera.

Var hittar man det?

Man hittar det i många olika produkter. Det kan t.ex. vara impregnering i textiler, rengöringsmedel eller brandskum. Men man hittar det även i stekpannor och olika typer av matförpackningar. T.ex. viss typ av pizzakartong, olika förpackningar med take-way-mat och micropop.

Det finns idag också i stora delar av vårt grund- och dricksvatten. I en undersökning genomförd av Livsmedelsverket visade det sig att 109 av 1819 dricksvattenanläggningar var påverkade av högfluorerade ämnen. Dom 109 innefattar några av Sveriges största anläggningar och levererar tillsammans vatten till ungefär 3 miljoner konsumenter.

Undvik stekpannor med olika non-stick ytor som t.ex. Teflon.

Hur påverkar det oss?

Många av PFAS-ämnena är helt otestade så vi vet långt ifrån allt om hur dessa påverkar oss. Men många djurförsök har visat att vissa har negativa effekter på reproduktion och påverkar immunförsvaret, sköldkörtelhormoner och levern. Andra av dessa ämnen är misstänkt cancerframkallande. Då det är fettavstötande så lagras det inte i fettvävnad utan vi lagrar det t.ex. i levern och blodet. Hur länge dom lagras där är allt ifrån några dagar till flera år beroende på ämne.

Hur kan man undvika det i matsammanhang?

Det är inte helt lätt på grund av att det är så vanligt och för att mycket av det kommer från tillverkningen av olika produkter. Men det finns några punkter som man kan försöka följa lite för att minska kontakten med det.

  • Försök att undvika hämtmat som ligger i vattenavstötande förpackningar. Om du köper färdiglagat så ta ut maten ur förpackningen innan den åker in i micron.
  • Strunta i micro-popcorn. Gör vanliga istället.
  • Undvik stekpannor med olika non-stick ytor som t.ex. Teflon. Det finns många andra varianter som är bättre som t.ex glas, porslin, rostfritt eller min personliga favorit, en väl inkörd gjutjärnspanna. Detsamma gäller bakformar och kastruller.

Här hittar man fler tips för att undvika PFAS.

Läs gärna mer om PFAS genom länkarna nedan.

Källor

Rapport från Kemikalieinspektionen [PDF]

Granskning från Naturskyddsföreningen

Studie från Svenskt Vatten [PDF]

Handlingsplan för en giftfri vardag (Naturskyddsföreningen)

Vad är PFAS (Naturskyddsföreningen)

Perfluorerade ämnen i miljön (Naturvårdsverket)

Glöm inte att följ mig:

 instagram

 

Summering av inlägg
PFAS - högfluorerade ämnen nära din mat
Namn
PFAS - högfluorerade ämnen nära din mat
Beskrivning
Många av PFAS-ämnena är helt otestade så vi vet långt ifrån allt om hur dessa påverkar oss. Men många djurförsök har visat att vissa har negativa effekter på reproduktion, påverkar immunförsvaret, sköldkörtelhormoner och levern. Andra ämnen är misstänkt cancerframkallande.
Författare
Publisher Name
Stinas Mat & Prat
Publisher Logo
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.