Prat

Bloggen äter på Spisa hos Helena

Scampispett

Första inlägget i kategorin Köttfärsbloggen äter ute. I denna kategori kommer jag och eventuellt sällskap att ge omdöme och betyg på krogar som jag besökt. I kategorin bedöms:

  • Lokalisering – nära till?
  • Myskänsla, trevnad rent visuellt.
  • Personal, service.
  • Maten.
  • ”Det lilla extra”.
  • Prisvärdhet.

Jag och min man bestämde oss för att googla och peka ut några kandidater till veckans söndagsmiddag. Vi är lite oense men inte helt. Båda är överens om att det inte blir hamburgare. Efter en stunds överläggande väljer vi ”Spisa hos Helena”. Vi hade alltså ingen aning om vad vi hade valt utan kollade snabbt på menyn och bestämde.

I dörren välkomnas vi av troligtvis Helena själv som omfamnar min man och börjar skratta och småprata. Här skall man känna familjekänslan. Borden är enkla, dukat fint, tända ljus och små ljuslyktor lite här och var. Stolarna är vadderade, ingen risk för träsmak.

Vi sätter oss och det tar ungefär en minut så finns det en stor karaff vatten på bordet och dryck beställs. Efter ytterligare tre minuter kommer en liten gullig korg med små brödbitar av olika slag. Till det ett uppvispat röd-rosa smör. Det är inte lingon eller jordgubbe. Det är sött. Efter en stund får vi be om facit. Svaret är rödbeta. Så gott! Kombinationen med det mörka brödet är verkligen en hit!

Jag bestämmer mig för att äta ett s.k. söndagsmeny-erbjudande med 2 rätter. Förrätt är en Toast Skagen. Eftersom stället hittills har levererat så  inbillar jag mig att dom kan leverera detta. Och det kan dom.

Åh, vad god. Åh.

Sitter och berömmer denna mackan om och om igen. Den är faktiskt så god att den får högsta betyg av mig. Det är helt enkelt den godaste Toast Skagen som jag har ätit.

Varmrätten är inte sämre den. Risotto med Karl-Johansvamp, scampispett och grillade grönsaker. Det är så himla gott. Sitter och mumsar som värsta ”Hur mår Bob”. Mannens ryggbiff med chilibearnaise går inte heller av för hackor. Perfekt grillad med kappan kvar. Chilibearnaisen är inget hel- eller halvfabrikat, den är mycket smarrig med precis lagom mycket chili i. T.o.m pommesen är är god. Frasiga och lagom tjocka.

Slutbetyg:

Lokalisering.

10 – 15 minuters promenad från Stockholms Central ligger denna pärla.

Mysfaktor.

Den är hög och man sitter skönt.

Personal.

Är mycket trevlig och har ett öga för när gästen vill ha uppmärksamhet. Snabbt på plats och plockar och fixar.

Det lilla extra.

Måste vara brödet och rödbetssmöret som det överraskas med.

Priset.

Min tvårätters kostade 220 kronor vilket är helt otroligt med tanke på kvalitén. Prisvärt, inget att snacka om. Besök!

Vad kan vara bättre? En lite citronbit till skagenmackan och kanske fråga om man vill ha kaffe och dessert efteråt.

 

Gulliga brödkorgen
Gulliga brödkorgen
Rödbetssmör
Fluffigt, sött, mörkt bröd med rödbetssmör.
Toast Skagen
Den bästa Toast Skagen
Ryggbiff med chilibearnaise.
Ryggbiff med chilibearnaise.
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.