Våffeldagen eller Marie bebådelsedag kanske du föredrar? Frasiga härliga våfflor och massor utav vispgrädde och sylt! Som ett efterrätternas tacos. Jag valde att göra Melker Anderssons våfflor som enligt min mening får kraftigt underkänt smakmässigt. De smakar mest oblat. Väljer att lägga upp receptet ändå då dom blev frasiga. Gör inte det här om du vill ha goda våfflor.
Lägger även upp ett annat recept på våfflor som jag hade i min härliga ”Stora kokboken”. Det är en gammal receptbok med allt från servettvikning, bordsplacering och styckningsscheman. Det sparas inte på kalorierna i något av recepten i boken. Det finns en kaka som det står som överskrift: kakans namn och sen -med mycket fett. Men vad gör det om man äter ultrafeta goda våfflor på våffeldagen? Man brukar ju oftast inte orka så mycket iallafall så då tycker jag att man lika gärna kan gå all in. Sylten från Wiks slott var en smarrig variant med björnbär och blåbär och hallonsylten va inget annat än gudomligt god och snabbt är den klar! 10 Minuter har alla över så sätt igång att koka egen sylt. Det blir så mycket godare!
Tips: byt ut hallon mot din favorit, kanske jordgubbar? Kanske föredrar du färsk frukt? Bär, äpplen, banan? Glass eller vaniljvisp? Duka upp, grädda gyllene våfflor och njut av hemgjord sylt! Ett annat tips när smaken säger ja och magen säger nej: Överblivna våfflor kan man frysa in och plocka fram en annan dag som inte är våffeldagen. Det är bara steka dom utan smör i stekpanna så blir dom som nya.
Ingredienser Melkers våfflor
- 100 g smör
- 3 1/2 vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 1/2 dl vatten
Ingredienser Stora Kokbokens våfflor
- 6 dl tjock grädde, gärna sur
- 2 dl kallt vatten
- 5 dl vetemjöl
- 4 msk smör
- lite salt och lite socker
Gör Melkers så här
- Smält smöret i en kastrull och låt sedan svalna.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och äggen. Vispa smeten så att den blir slät.
- Blanda ner smöret, resten av mjölken och vattnet i smeten.
- Låt smeten stå och dra ca 10-15 minuter.
- Grädda
Gör Stora kokbokens våfflor så här:
- Vispa upp grädden till skum.
- Tillsätt vatten.
- Sikta i mjölet under omrörning.
- Låt smeten stå en god stund att svälla. (Citat)
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda ner smöret socker och salt i smeten.
- Grädda!
Hallonsylten till våffeldagen
Ingredienser
- 225 g frysta hallon (eller färska om det är säsong)
- Ungefär lika mycket syltsocker beroende på hur sött man vill ha det.
Gör så här
- Koka hallonen i lite vatten.
- Tillsätt syltsockret efter en stund.
- Ta bort skummet som bildas efter hand.
- Koka i 5 – 10 minuter.
Låt svalna. Sen är hallonsylten är klar läggas på våfflor.