Äppelpaj är verkligen en favorit när det gäller pajer för min del. Om det är högsommar och jag kommit ut i skogen och fått tag i mogna blåbär kanske den får lite konkurrens? Hur som helst är det gott. Jag tycker att det är trevligt när man kan portionsservera desserter och valde därför att göra min äppelpaj till flera små pajer.

Äpplen finns det en mängd olika sorter att välja mellan och de har också olika karaktär. Tänk på hur du vill att din paj ska smaka. Ska äpplena vara söta, syrliga eller mjöliga? Jag väljer gärna en sort som inte är de syrligaste men du får också ta hänsyn till att äpplena ska bakas med socker. Smaka av vart efter du lagar och bakar så du får smaken som du vill ha är ett tips.

Gillar du desserter? Prova gärna supergod philadelphiatårta.
Ingredienser till äppelpaj (4 st små)
- 3 st äpplen
- 1,5 dl muscovadosocker
- 1 tsk Ingefära
- 1 msk kanel
- 50-100 gram smör
Till pajdegen:
- 100 gram smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl socker
- 2 dl vispad grädde eller vaniljglass.
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Gör pajdeg/smuldeg på strösocker, vetemjöl, havregryn, smör. blanda väl och låt vila i kyl.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i små kuber, 8 mm till 1 cm .
- Smält smör i panna och stek äpplena en stund på medelvärme.
- Strö över socker och kanel och ingefära på äppelbitarna och stek till de är karamelliserade.
- Ta fram lämpliga miniformar för dina minipajer.
- Lägg upp ca 3 msk av äppelblandningen i varje form.
- Så här långt kan du förbereda pajerna i förväg, bara grädda 10-15 min innan de ska ätas sen.
- Smula över pajdeg så att det täcker äpplena. Här finns det plats för improvisation, gillar du smulpaj så kan du toppa med lite extra deg.
- Grädda i ugnen i ca 10-15 min till pajerna är gyllne och frasiga.
- Låt svalna en lite stund och servera sedan med grädde eller glass eller båda.

Har testat en gång tidigare. Nu blir det ikväll igen. Jättegott- ett måste att prova