Mozzarellasticks med sitt krispiga yttre och mjuka ostiga inre. Sticks är något som blivit vanligt på puben och restaurangen. Förrättsmässigt ganska mäktigt men i lagom dos alldeles utmärkt. Själv gillar jag att doppa dom i guacamole. Mosad avokado tycker jag av någon anledning passar bäst. Andra i familjen tycker att vitlökssås passar att doppa i.
Mozzarellasticks skall ätas genast efter att de friterats, annars blir det omvänd ordning på dom, alltså mjuka på utsidan och osten stelnar inuti.
När jag är ute på stan och beställer mozzarellasticks brukar Aki föredra smarriga chili cheese. Vi har även gjort sådana godingar! Vi valde där att finhacka chili och blanda med osten. När man beställer på krogen så är det ibland hela chilifrukter som jag tycker kan vara svåra att bita av. Det kräver en viss teknik.
Mozzarellasticks skall ätas genast efter att de friterats, annars blir det omvänd ordning på dom, alltså mjuka på utsidan och osten stelnar inuti. Tillverkningen är ganska enkel, men har lite små moment så man behöver lite tid. Förbered skålar och plats i frysen innan du sätter igång.
Förbered också din favoritdip eller kanske gillar du guacamole som jag? Som vanligt är det viktigt att vara försiktig med olja och temperatur. Runt 180 grader ska oljan vara. Fritera dina sticks gyllene och njut av ost och krisp!
Detta behöver du till mozzarellasticks:
- 3-400 g riven mozzarellaost
- 2 dl mjöl
- 2-3 ägg
- 3 dl ströbröd, kan behövas mer beroende på hur mycket panering som man har på varje stick
- Salt, peppar
Gör så här:
- Ta fram 3 skålar och häll upp mjöl i en och ströbröd i en.
- I den tredje skålen vispar du upp äggen och blandar med salt och peppar.
- Krama ihop osten till pinnar som är ungefär 8 cm långa och 1 cm breda.
- Sätt in ostpinnarna i frysen i ungefär 20-30 minuter.
- Doppa pinnarna ordentligt i mjölet och sedan ägget.
- Rulla sticksen i ströbröd och lägg tillbaka på tallriken och in i frysen igen ca 10-15 minuter.
- Ta fram lämpligt kärl för fritering och värm upp oljan.
- Ta ut dina mozzarella sticks och doppa dom en gång till i ägg och ströbröd.
- Fritera sticks i hög värme tills de är gyllene, man får vara lite snabb annars rinner osten ut.
- Lägg upp dina Mozzarellasticks och servera genast!








