Varje år i samband med midsommar kommer det traditionsenliga midsommarvädret. Det vill säga höststorm och drivis. Då passar det bra med en värmande gryta! Bolognese gulash har jag valt att kalla den här goda köttfärsgrytan med rotsaker.
Här kan man trolla med massor av härliga grönsaker då årstiden bjuder på massa primörer i grönsaksdiskarna eller på din lokal torghandel. På hösten finns det flera rotsaker som har säsong som man kan ta till också. Kolla efter svenska sådana.
Ju fler grönsaker desto mer mättande. Lägg till eller ta bort som du känner och låt grytan bubbla ihop minst en timme.
Servera med lite kall sallad, gurka och/eller creme fraishe.
Ingredienser
- 12 små potatisar
- 800 gram köttfärs
- 2 stora morötter
- 1 liten gul lök
- 1/2 burk finkrossade Muttitomater
- 6 dl vatten
- 1 1/2 dl rött vin
- 4 tsk oregano
- Ett par nypor chili beroende på ens caspacinbehov
- 2 tsk kinesisk soja eller ”en skvätt”
- 1/2 grön paprika
- 2 jättestora champinjoner
- Några tunna skivor chorizo eller annan kryddig korv
Gör så här
- Fräs köttfärsen i stekpanna eller gryta. Viktigt att den blir stekt. Inte kokt.
- Hacka löken. Den ska också ner i grytan.
- Sen är det dags för Mutti-tomaterna. Det går bra med annan såklart men Mutti är ju gott så…
- Häll i vattnet och vinet
- Strössla i oregano och chili
- Skvätta i sojan
- Bita upp svampen och paprikan och korven i lagom stora bitar och ha ner i grytan.
- Låt bubbla på svag till medelvärme.
- Skala och tärna potatisarna.
- Skala och tärna morötterna i samma storlek som potatisarna så att de blir klara samtidigt.
- Efter att grytan bubblat i ungefär 40 minuter tillsätts potatis och morötter.
- Salta och peppra efter behov.
- Låt koka och känns dofterna fylla hemmet.
- Känn med sticka att potatis och morötter är klara, ungefär efter 15 min vill säga.