Nu går vi all in på härliga älgfärsbiffar. Det skall bli dom bästa älgfärsbiffarna någonsin. Vi meckade ihop färsen ett par timmar innan den skulle hamna i pannan så att den fick gotta ihop sig med löken, kryddorna och dom fondkokta morötterna. Färsen doftade gudomligt innan stekning. Någon i köket utbrast:
– ”Åhh, det här kommer att bli så jävla gott”.
Det färdiga resultat blev kungligt gott, som sig bör för skogens konung, tillsammans med blomkålspuré och dom andra tillbehören. Lingonsmöret kan man röra ihop tidigare och ta fram när det är älgdags. Om man inte orkar med att koka lingonsylt så går det bra med färdig men se upp i sylthyllan så du inte får tag i lingonsylt som mest innehåller äppelmos.
Ingredienser:
- Vitpeppar
- Salt
- Timjan
- 2 ägg
- 1/2 finhackad gul lök
- Ströbröd
- 1 ”fondkokt” morot
- 1/2 – 1 dl vispgrädde
- 1 kg älgfärs
Gör så älgfärsbiffar här:
- Finhacka löken, kom ihåg att barn inte vill ha bitar av lök i någon mat.
- Blanda alla övriga ingredienser. Hoppa inte över grädden. Färsen är så mager och kommer att bli hård annars. Sen är det gott också.
- Mosa en morot som kokat sig jättemjuk i fond.
- Blanda i älgfärsen.
- Se till att ha nån att byta av med. Det är jobbigt. Knappt något fett bara muskler i den här färsen.
- Låt stå i kylen ett tag för att gojsa ihop sig med kryddor och lök.
- Forma till ganska stora biffar. Inga småkluttar i alla fall.
- Stek i panna i medeltemperatur i ungefär 5-6 minuter på varje sida.
Tillbehör:
Ta morötter i lite olika färger, skala och stava dom. Koka försiktigt tills dom är genomkokta men inte för mjuka. Lite tuggmotstånd vill man ha. Sen hade vi ett lingonsmör gjort på nykokt minibatch av lingonsylt, vitlök och havssalt och så smör förstås. Ett officiellt recept till det dyker upp lite senare.