En riktigt god biffsallad med många goda smaker och mycket inspiration från thaiköket. Ibland blir man så sugen på en sådan. Styrkan kan man såklart reglera själv liksom syran. Mer lime eller mindre chili.
Jag hade 2 olika sorters kött i min biffsallad, högrev och lövbiff. Köttet blev väldigt mört och bra med mycket aromatisk smak från marinaden. Vi testade en thaifond som fanns i senaste Smakboxen att lägga köttet i. Många karaktäristiska thaismaker i den som jag balanserade upp med lite klassisk vitlök, soja och rött vin.
Det här receptet blev väldigt krämigt och gott, om du föredrar mer klassisk biffsallad så kan du klicka på länken till den här väldigt goda thailändska biffsalladen med grillade grönsaker.
Ingredienser till biffsallad
- 5 dl grovt hackad shiitake
- 4 msk kokosolja att steka i.
- 1 msk rapsolja
- 1/2 msk fisksås
- 3 msk kikkoman soja
- ca 800 gram nötkött
- 1/2 purjolök
- 40 g Knorr Thaifond
- 3 vitlöksklyftor
- 1 lime
- 1/3 jalapeno
- En knippe thai-basilika
- 1 dl rödvin
- 3 tsk grön currypasta (Blue Dragon)
- 3 dl mjölk
- 1 romansallat
- 5 plommontomater eller annan god tomat.
- 1/2 gurka
Gör biffsalladen så här
- Lägg köttet i en bunke tillsammans med thaifonden och 1 msk Kikkoman soja, 1 riven vitlöksklyfta och 1 dl rödvin och låt marinera en liten stund.
- Stek svampen i lämplig gryta/panna i rapsolja och kokosolja tills den fått färg.
- Skiva en halv purjolök.
- När svampen nästan är klar ska purjolöken i.
- Skvätt över ca 1 msk fisksås och 2 msk kikkoman soja.
- Skiva 2 vitlöksklyftor och ha ner i grytan/pannan och pressa i 3 limeklyftor.
- Hacka 1/3 jalapeño (eller mer beroende på önskad styrka) och lägg också i stekpanna tillsammans med en knippe thai-basilika, ungefär en halv kruka.
- Tillsätt grön currypasta och mjölk.
- Rör runt lite och låt puttra en liten stund och ta sedan av från värmen.
- Dags att steka köttet.
- Värm en stekpanna het och häll rapsolja i den.
- Välj någon stekpanna eller gryta som du kan sätta över lock eller som har lite djupa kanter. Det stänker rejält om köttet som legat i blöt marinad.
- Stek en skiva kött i taget hastigt och på hög värme, ta av och skär i strimlor. på skär bräda och ner i bunke.
- När alla köttbitar är stekta och strimlade ska dom ner i grytan med svamp och sås.
- Hacka sallad, gurka och tomat i lagom bitar.
- Lägg upp de kalla ingredienserna på ett stort fat eller i en glasform. Jag valde att spara tomaterna till topping.
- Värm grytan på hög värme under omrörning. Den ska bara bli ordentligt varm igen och sedan läggas upp. Inte koka länge, då blir köttet segt.
- Häll över den goda grytan över den kalla salladen och toppa med tomaterna.