Prat

Måltidens magi, Mats-Eric Nilsson

Måltidens magi, ja så heter den. En 6:e bok i temat om matens betydelse, innehåll och industrijättarnas stora vinster. En god bok med intressant läsning, skrivet på ett underhållande sätt. I den här boken handlar det om det mindre betydandet av att sitta ner vid ett matbord och äta sin lagade mat tillsammans med andra.

Måltidens Magi - Bantarlunch
Måltidsersättning. Bantarlunch med chokladsmak.

Boken inleds med att du som läsare får följa en person vars dagliga intag av mat består i en portion flytande kost innehållandes alla de ämnen som kroppen kan tänkas behöva. På så sätt behöver man inte ha lunch utan kan sitta och arbeta hela dagen på samma plats och i samband med toalettbesök hämta en ny shake i kylen. Fortsättningsvis kryper historierna alltmer närmare ens egna vardag med lunchmöten där vi ska ta in en hel powerpoint-presentation samtidigt som vi petar i en pastasallad.

Jag upplever också att påsarna i inledningsfasen där de ska motsvara en måltid senare blir alltmer en diet. Att bland dietpåsarna kommer bantade sådan drycker. Påsar som har en reklam om att de ska innehålla muskelbyggande, antioxidanter mm med få kalorier.

Måltidens Magi - Den bortglömda måltiden
Den bortglömda måltiden

Dieter kommer också på fråga i Måltidens magi som ett direkt led från påsarna. Här tas det upp om allt från 5:2 till blodtypsdieter och andra bluffar. Boken tar upp några exempel på hur man kan börja att må efter en tid med självsvält, eller dieter om du vill kalla det så. Personer som har kört sig själva i botten på grund av självsvält berättar.

Att äta tillsammans

Den andra ansiktshalvan av boken tar upp de positiva effekter som man får av att laga och äta mat tillsammans vid matbordet. Att man deltar i en måltid. Man äter inte bara mat utan deltar i samtal med varandra. Kanske pratar man om maten eller också kan samtalet pågå länge om djupare ämnen.

Måltidens Maig - Den bedrövliga måltiden
Den bedrövliga måltiden

Det som berör mig ytterst är den krassa verkligheten när  det gäller äldreboende och mat. Eller äldre med leverans av mat via hemtjänsten. Att sitta ensam och äta sin centralkökslagade mat som man värmt i sin mikro. Att inte delta i en måltid med andra. Att dra av plastfolie från en engångsform och sätta sig vid sitt bord och äta ensam..

Jag ställer mig frågan, är det verkligen så vi ska ha det och vad ska vi i göra åt detta om vi inte vill ha det så?

Måltidens Magi - Den hotade måltiden
Den hotade måltiden

Måltidens magi tar också upp hur en grupp människor från olika länder och kulturer lagar mat tillsammans från grunden, deltar i måltiden efter de lagat och sedan sitter och samtalar om allt möjligt. Ett sätt att komma närmare varandra via måltiden. Mycket intressant! Att lära sig saker om andra människor och andra kulturer genom att laga mat och äta tillsammans till bords.

Slutligen

Om du som jag tycker att det är intressant att läsa liknande böcker rekommenderar jag att du läser boken den hemlige kocken. Förutom intressant läsning så finns också ett register  på e-nummer längst bak i boken. Där skrivs det ut vad till exempel e621 betyder, fakta om biverkningar och vilka länder som har förbjudit vissa av dessa.

Förutom ämnet i böckerna som Mats Eric Nilsson skrivit om är det väldigt underhållande sätt de är skrivna på. Jag har tidigare skrivit om boken saltad nota. I den här boken finns också en rad fantastiska bilder,

Själv tänker jag fortsätta laga mat från grunden. Jag tänker fortsätta att njuta av mat och måltider. Jag tänker fortsätta att delta i roliga samtal kring en vacker dukning. Jag tänker fortsätta diskutera vid matbordet eller runt köksön. Jag tänker också fundera på hur jag kan bidra till bättre måltider för våra äldre. Där äldre får njuta. Kanske finns det några som vill laga mat tillsammans?  Hoppas.

Stina Karlsson

Glöm inte att följa mig:

 instagram

 

Summering
Datum
Sak
Måltidens magi av Mats-Eric Nilsson
Betyg
51star1star1star1star1star
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.