Inköpslistan denna gång domineras av grönsaker. Massor av goda nyttiga grönsaker ihop med köttfärs och lite bacon. I kombination tillsammans med tid resulterade det i en köttfärsgryta som fick mer än godkänt av både vuxna och barn. Just tid är ofta nyckeln till att lyckas med smaker i till exempel grytor. Glöms ofta bort när man ska göra potatisgratäng.
Det här kan man antingen äta med sked ur djup tallrik eller fylla ett stycke pitabröd med röran. Vi fyllde lite ljumna pitabröd. Vi toppade vår köttfärsgryta med en god tzatziki. Förutom att hela familjen blev mätta så räcker det till två hela matlådor. Lucky Me och lucky Aki.
Ingredienser till köttfärsgryta
- 700 gram nötfärs.
- 2 st skalade och rivna morötter.
- 1 dl riven vitkål.
- 1 gul lök.
- 5 Champinjoner.
- 2 vitlöksklyftor.
- 1 röd paprika
- 1/2 grön paprika.
- 125 gram minimajs (eller ca 10 st).
- 1/2 burk finkrossad tomat.
- 8 dl vatten.
- 1 tärning kött- och grönsaksbuljong. Eller fond.
- 1 pkt bacon (140 gram).
- Salt och peppar
- Chilipulver
Gör så här
- Skala och riv morötterna fint.
- Riv vitkålen grovt.
- Hacka den gula löken och fräs den i en gjutjärnsgryta tillsammans med smör.
- Lägg i köttfärsen i grytan och stek med löken. Inte koka.
- Hacka champinjonerna och lägg i grytan.
- Pressa i vitlöksklyftorna.
- Skär paprikan i bitar och lägg i grytan.
- Häll i vatten och släng i buljongtärningen eller fonden.
- Lägg också i de rivna morötterna och vitkålen.
- Dela minimajsen lagom stora bitar och ha ner i grytan.
- Skär baconet i bitar och lägg i grytan.
- Låt allt bubbla minst 40 minuter eller längre.
- Salta och peppra.
- Krydda med lite chili eller annan valfri styrka som man föredrar. Jag hade en nypa starkt chilipulver.
One comment