Chili Con Carne är det äntligen dags för mig att göra. Med det menas premiär. Jag har aldrig lagat det förut. Kanske för att jag inte är nåt stort fan av bönor och andra baljväxter eller snarare troligtvis därför.
Vita bönor är mjuka och poppar till i munnen och blir mjöl? Valde då alternativet kidneybönor som jag tycker är matigare och godare.
Bloggen tar ju inte hänsyn till något gällande receptregler för Chili Con Carne så under inköpsrundan såg jag en färsk god korv som fick följa med i korgen och i receptet. En färsk korv ger jättemycket goda smaker till alla grytor då korven i sig är en sammansatt kött och kryddbomb (med en del fett också).
Till Chili Con Carnen serverade jag ett lantbröd så man får upp allt gott i tallriken.
Testade också rätten på jobbet där en kritisk panel gav betyget ”mycket smarrigt”!
Ingredienser till Chili Con Carne
- 1 burk kidneybönor
- 1 stor lök
- 800 g köttfärs
- Körvel, Svartpeppar, Salt
- 1 burk (400 g) hela plommontomater
- 1 flaska Carnegie Porter
- 1 tärning oxbuljong
- 2 stora vitlöksklyftor
- Halv röd chili
- Halv jalapeno
- 2 msk tomatpure
- Paprikapulver
- 2 stark färsk chorizo av bra kvalitet
- En grön och en röd paprika
Gör så här
- Hacka och fräs löken tills den blir mjuk
- Bryn köttfärsen
- Krydda med peppar, salt, körvel
- Häll i en halv flaska porter, smula ner oxbuljongen
- Pressa i vitlöken
- Hacka plommontomaterna grovt och lägg i grytan
- Finhacka chili och grovhacka paprika och skrapa ner chilin.
- Tillsätt paprikapulver och tomatpuren
- Hacka chorizo (slantar eller mindre bitar) och lägg i grytan.
- Hacka paprikan och öppna och häll av bönorna. Häll inte i.
- Låt allt puttra 45 min.
- På slutet ca 5 min innan servering häll ner kidneybönor och paprika.