Pedantbullar eller vanliga köttfärsbiffar/pannbiffar. Upp till betraktarens ögon kanske? Min mormor lärde mig i alla fall att det var på det här viset som pannbiffar skulle konstrueras. Man rullar till stora köttbullar, hackar till dom med en lilleman eller annan hackare och sedan åt motsatt håll eller vad det blir?? Det ska i alla fall resultera i ett snyggt rutmönster i pannbiffen.
Väl i pannan så vänder man rutorna ner i steket och hackar även andra sidan. Pedantbullar var det bara en kompis som sa när jag för ca 20 år sen gjorde pannbiffar enligt mormors konstruktionsguide.
-Vaffan e det där för jävla pedantbullar??
Pardon svordomar men det är så historien går. Följt av : ”Såna där fina vill jag också ha!”. Å visst är det så att man äter med ögonen också, ganska klyschigt men ganska så sant också. Så har du 1 minut extra (för det är den tiden det tar) så hacka till dina pannbiffar för snyggt resultat. Glöm för bövelen inte att köpa bra köttfärs!
Ingredienser till pannbiffar
- Köttfärs enligt grundrecept
- Lite eller mycket finhackad gul lök, En stor lök räcker.
Gör så här
- Mecka ihop en smet av grundreceptet fast med lite mer lök
- Forma till lite större köttbullar ca 5-6 cm i diameter
- Gör ett rutmönster med en lilleman eller annan icke vass kniv
- Värm pannan het och lägg i pedantbullarna med rutorna neråt.
- Sänk värmen till medel. Vid vändmomentet kan man höja värmen en liten stund och sedan sänka igen.
- Håll inte på och vänd fram och tillbaka. Stek först på ena sidan, vänd, hacka mönster och sen stek andra sidan.
- Biffarna steks ca 2,3 minunter på varje sida
- Servera med favorit-kolhydrater eller bara en sallad kanske?
- Enligt mormor så gjorde man skysås från steket i pannan och massor med stekt lök och kokt potatis till.