Ett av de första recepten vi gjorde på bloggen var bolognese. Denna lasagne innehåller just en sådan gjord på hackat nötkött, massa nyttiga grönsaker m.m. Att koka, som i detta fall, 3-4 timmar gör att smaken blir hurra. Det blir så gott!
Jag gjorde grytan dagen innan vilket är fördel för smaken och om man som vi skulle ha gäster. Det man då behöver göra på serveringsdagen är att koka en ostsås (tar ca 10 min) och att montera ihop själva lassen. Lassange heter Lasse hemma hos oss. Montera eller varva lasseplattor med bolle. Bolle är bolognese.
Ostsåsen måste jag erkänna att jag inte mätte upp så noga, kanske behövs det mer sås än vad receptet säger? Det som man ska tänka på är att det inte är för tjockt eller för löst utan lite lagom simmigt och att smaka flera gånger, behövs det mer ost? Behövs det salt? SMAKA. Varva som sagt plattor, bolognese och sås. Toppa översta lagret med sås och riven ost. Servera Lassen med ett gott Italienskt vin och njut.
Ingredienser till lyxig lasagne
- 800 gram lövbiff
- 1 1/2 gul lök
- 1/2 chili
- olivolja
- 125 gram bacon
- 1 msk tomatpure
- 2 burkar mutti
- 6 dl rödvin
- 1 oxfond
- 5 dl riven rotselleri
- 5 dl vatten
- 5 dl riven morot
- 3 vitlöksklyftor
- Oregano
- 2 förpackningar färska lassangeplattor
Gör ostsåsen såhär
- Koka upp 5 dl vispgrädde och krydda med salt och vitpeppar.
- Låt koka en stund och dra sedan av kastrullen från plattan och tillstätt jättemycket finriven ost och rör om till osten smält.
Gör den lyxiga lasagen så här
- Fiiinhacka lövbiffen, det skall bli som grovmalen köttfärs
- Hacka löken
- Hacka också chillin
- Fyll botten på en gryta med olivolja
- Fräs löken och chilin
- Kasta i köttfärsen (den finhackade lövbiffen)
- Stek köttet tillsammans lökar och chili
- skär bacon i ca 1 centimeter breda bitar och förpassa det i grytan
- fyll på med tomatpure
- häll i finkrossade tomater och 3 dl vatten
- Dags att hälla i vinet
- Pluppa i en oxfond
- riv rotselleri och morötter grovt och skotta ner i grytan
- finriv vitlöken och släng i grytan
- krydda med oregano
- Koka i 3 timmar eller mer.
- Varva plattor bollognese och ostsås. In i ugnen på 220 grader tills lassen har fått lite färg. Typ 20 minuter? Servera med ett kraftigt gott rödvin.
Bolognese med lövbiff, det har jag aldrig provat! Låter spännande, det här får testas i helgen