Vadå lumaconi? Lugn, det är bara jättestora makaroner. Passar bra till såsiga rätter. Allt det gottiga letar sig in i makaronen och det blir bara så bra.
Köttbullar på en färs som är en blandning på vanlig nötfärs och färsk rå salsicca blandat med lite örter låter ju väldigt gott. Om man då också stoppar in lite buffelmozzarella i mitten på köttbullen så måste det ju bli helt fantastiskt. Om sen köttbullarna (eller frikadellerna) får gotta sig i tomatsås av bra kvalitet så kommer smaklökarna att göra en flashmob.
Det kan vara lite småmeckigt så det kanske man inte drar igång en vanlig måndag när ett barn ska på judoträning och ett annat behöver hjälp med läxan. Men som lördags- eller söndagsprojekt så passar det alldeles utmärkt.
Klicka här för att komma till receptet för tomatsåsen.
Ingredienser till köttbullarna:
- 2 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 800 gram Köttfärs
- Färsk (rå) salsiccia
- Salt och peppar
- En kruka persilja
- Buffelmozzarella
- Vitpeppar
- parmesanost till den som vill ha hyvlat på sin portion.
Gör så här:
- Börja med att mecka ihop en tomatsås.
- Knäck äggen i en bunke.
- Häll i ströbröd och vatten.
- Blanda. Salta och vitpeppra. Blanda mer.
- I med köttfärsklumpen i bunken
- Klä av salsiccan och lägg den bland köttfärsen.
- Blanda ihop allt. Det kan vara lite trögt. Man får kämpa. Se till att ha en avbytare.
- Hacka och blanda i persilja.
- Tärna mozzarellan. Typ så att bitarna ryms i köttbullarna.
- Ta fram en stor gryta och häll över lite av tomatsåsen i den.
- Forma köttbullar och krångla in en bit mozzarella i samband med det (se bild). Lägg färdiga köttbullar i grytan.
- Häll över resten av tomatsåsen.
- Låt bubbla försiktigt och rör så lite som möjligt i början så att inte köttbullarna går sönder.
- Fyll en stor kastrull med vatten och salt och koka din lumaconi.