ReceptTillbehör

Tomatsås, bloggens extra goda

God tomatsås med nyttigheter.

Jag har aldrig gjort tomatsås med eget sigill på förut. Mest kanske för att jag har en fördom om att det bara ska smaka… tomat? Att det liksom mest smakar krossad tomat helt utan karaktär. Men så kan det väl inte vara. Lika bra att göra en!

Resultatet blev riktigt bra tycker jag. Den innehåller dessutom massa gömd näring vilket är bra om man behöver smuggla med rotsaker som inte barnen vill ha (tror dom). Det finns ju inte så många barn som skulle få för sig att äta fänkål. Den kommer att tillföra en aromatisk lakritston som ger såsen en extra skjuts.

Tomatsåsen kan man sen använda som bas till frikadeller eller kanske vill du ge dig på en gazpacho? Att göra en god pasta med tomatsås är ju också väldigt gott om man till exempel har lite god färsk chorizo att toppa med. Gör en rejäl sats och frys in så har du en bra grund till varje idétorka till vardags.

Stalltips: Den blir ännu godare om den får stå till sig till dagen efter.

Ingredienser till tomatsås:

  • 2 morötter
  • 1 stor lök
  • 1 grön paprika
  • En halv fänkål
  • Rapsolja
  • 2 burkar finkrossade tomater. Helst inte ICAs tetror utan t.ex. Muttis finkrossade tomater.
  • Oregano

Gör så här:

  1. Hacka löken fint som f-n skrapa ner i en stor kastrull.
  2. Tärna paprikan rätt fint. Inte som löken men inte långt efter heller 5 mm tärningar.
  3. Fräs löken och paprikan lite grann i kastrullen med olja.
  4. Fänkålen skall också finfördelas, riv på rivjärn och förpassa i kastrullen.
  5. Riv morötterna. Också fint. Dom skall också i samma kastrull.
  6. blanda runt med slev.
  7. Krydda med oregano.
  8. Fyll på med lite mer med olja och blanda lite till.
  9. Häll i tomatkrossen och blanda mera.
  10. Salta!
  11. Jag hade i lite mer oregano också. Kändes rätt.
  12. Lått bubbla och mysa medans du t.ex. fixar till köttbullar.
Frikadeller i tomatsås.
Frikadeller i tomatsås.

mutti

Summering av recept
recipe image
Recept
Tomatsås, bloggens extra goda
Skapare
Publicerad
Totalt
Tags:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.