Oxfilépasta bestämde vi oss för och så fick det bli! Det blev en krämig och god kreation utan att innehålla ens en gnutta av mejerihyllans fettisar. Mycket går att förbereda tidigare under en dag om man vill ha oxfilépasta på kvällen. Marinera köttet i tid så det verkligen hinner dra till sig mycket ört och vitlökssmak. Grönsakerna kan man också rosta tidigare, mixa och låta stå till önskad ättid. Liten påminnelse att inte hälla bort pastavattnet då det ska hjälpa till att göra din krämiga pastasås. Doften när man rostar grönsaker med vitlök är gudomlig och man hinner verkligen bli jättehungrig under tiden man lagar detta. Sån tur att det blir en mättande krämig pasta då när det är dags att äta. Eftersom jag gillar pasta så finns det naturligtvis ett gäng andra recept här på bloggen, tex pasta med pesto
Ingredienser till oxfilepasta
- Oxfile (ca 260 gram)
- Timjan
- 1 röd spetspaprika
- 1 liten gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- Olivolja
- Pasta. Jag hade linguinepasta som passar bra till just detta, viktigt att köpa pasta av god kvalitet.
- 5 dl pastavatten
- Parmesanost
- Svartpeppar
Gör så här
- För bästa resultat, häll upp ett bra italienskt vin och dra igång en bra playlist med italiensk musik, jo det finns rogivande stämningshöjande lounge/jass-listor att tillgå för rätt känsla.
- Gör en marinad på färsk timjan, skivad vitlök och olja och låt oxfilén gosa i det i ungefär en timme. Jag använde en 3 liters påse för att kunna massera köttet med örter och vitlök smidigt.
- Efter timmen har gått dra igång ugnen på 220 grader
- Grovhacka gul lök, paprika och skalade morötter.
- Förbered en liten ugnsplåt. Lägg i paprika, morötter, gul lök, och marinaden från köttet samt någon dutt tull med olivolja. Rosta grönsakerna i ugnen i ungefär 20 minuter
- När ugnsgrönsakerna är klara i ugn ska dom ner i en mixerbunke och mixas med stavmixer.
- Salta och stek köttet runt om i medelstark värme.
- Stek oxfilén hel i rikligt med smör vitlök och timjan och ös under stekningen med smörblandningen som finns i pannan över köttet. Det tar en stund att helsteka köttet, rotera köttet och fortsätt ösa. Om man tycker att det är svårt att helsteka köttet kan man också skiva köttet i ganska tjocka bitar och steka i ungefär 2,5 -3 min på varje sida.
- Ta av köttet och låt det vila, spar stekskyn till uppläggningen.
- Dra igång en stor kastrull med rikligt med pastavatten och rejäl dos salt.
- Riv parmesanost med fina delen i rivjärnet
- Hacka upp lite färsk timjan
- Ta fram en djup stekpanna/traktör och skrapa ner dom mixade grönsakerna med hjälp av en slickepott.
- Sätt värmen på medel ungefär
- Koka pastan enligt instruktioner ungefär halva koktiden, kanske något längre.
- Dra pastakastrullen till pannan med grönsaksmixen. Skopa över pastan i den djupa pannan med pasta slev utan att ha hälla bort vattnet. När all pasta är tillsatt, mata på med pastavatten till krämig och härlig konsistens. Det behövdes ca 5 dl pastavatten för mig.
- Salta eventuellt pastan.
- Tranchera upp oxfilén i lagom tunna bitar.
- Lägg upp pastan på uppläggningsfat, toppa med oxfilén. jag la den lite i mitten på pastan. Skeda på med stekskyn på köttet.
- Peppra med din favoritsvartpeppar
- Nu är det dags för parmesanen och färsk timjan.
- Låt musiken fortsätta spela, njut av vinet och snurra din oxfilépasta till goda tuggor och se till att få med alla tillbehör på varje tugga, eller den kortare varianten på instruktion – Ät och njut.




